Τι κι αν πήγε λίγο πίσω ο προγραμματισμός σου για το γυμναστήριο και τις προπονήσεις; Η σχέση σου με τον εαυτό σου είναι πολύ πιο σταθερή για να κλονιστεί από αυτό. Μπορεί στην κοινωνία μας να έχουν γίνει υπερ-αξίες το fitness lifestyle και το να είσαι αδύνατη, όμως δεν πρέπει να μπλοκάρεις ή να αγχώνεσαι αν κάποια δεν κυλίσει τόσο καλά όσο θα ήθελες. Την επόμενη φορά που θα αρχίζεις να νιώθεις τύψεις δοκίμασε αυτά τα κόλπα, που θα ‘τιμωρήσουν’ τις κακές σκέψεις και θα ενισχύσουν την θετικότητα για το σώμα σου.

Έχε στο μυαλό σου το mantra

Η επανάληψη μιας δήλωσης, ενός στίχου από τραγούδι ή κάποιας ενθαρρυντικής φράσης μπορεί να σου ακούγεται λίγο ηλίθιο. Όμως, αυτές οι ενθαρρυντικές λέξεις θα σε προστατεύσουν από το να κριτικάρεις τον εαυτό σου και θα επιτρέψουν στο μυαλό σου να συγκεντρωθεί.

Την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να “χτυπάς” τον εαυτό σου επειδή δεν έβγαλε το διάδρομο, επανέλαβε το mantra δυνατά και πίστευε αυτό που λες. Σου προτείνουμε κάτι όπως: “Είμαι πολύ περισσότερα από το σώμα μου” και “Είμαι όμορφη”, επειδή αυτές οι φράσεις είναι απλές και απίστευτα ανεβαστικές. Βέβαια οτιδήποτε σου ταιριάζει, σίγουρα θα δουλέψει.

Βγάλε το “πρέπει” από το μυαλό σου

Δώσε σημασία σε λέξεις κλειδιά από την κουβέντα που κάνεις με τον εαυτό σου. Κάθε φορά ακούς “πρέπει” ή “θα έπρεπε να” αναγνώρισε ότι τιμωρείς τον εαυτό σου δίχως λόγο. Για παράδειγμα, αν περνάς χρόνο χαλαρώνοντας στον καναπέ με την οικογένειά σου και ξαφνικά σταματάς και σκέφτεσαι “Θα έπρεπε να είμαι στα όργανα στο γυμναστήριο”, σταμάτα την αμέσως. Απόσπασε το μυαλό σου χαζεύοντας στα social media, κουβεντιάζοντας με κάποιο φίλο σου, κάνε όποια άλλη δραστηριότητα για να φύγεις από το μαύρο κύκλο σκέψεων.

Φόρα τα ρούχα που σε κάνουν να νιώθεις τέλεια

Ποτέ δεν πρέπει να νιώθεις άσχημα για το σώμα σου, αλλά αν συμβεί, δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος να νιώσεις sexy και ελκυστική από το να βάλεις ένα outfit που σε κάνει να νιώθεις καλά. Είτε είναι ένα αποκαλυπτικό φόρεμα ή τα άνετα τζιν και sneakers σου, ντύσου έτσι ώστε να νιώθεις ποθητή και θα αλλάξει αμέσως η ψυχολογία σου.

Μην κολλάς στην κριτική που θα κάνει κάποιος για το σώμα του

Η ντροπή για το σώμα μας είναι τόσο κοινή στις μέρες μας, που συχνά θα πέφτεις πάνω σε κάποιον που μοιράζεται στην παρέα το προσωπικό του δράμα επειδή πήρε λίγα κιλάκια. Πριν η δική του αρνητικότητα πυροδοτήσει την ανασφάλειά σου, άλλαξε θέμα.

Αν πάλι δε το έχεις με το να κατευθύνεις μια κουβέντα, απλά φύγε. Δικαιολογείσαι ευγενικά τον εαυτό σου και πέρνα χρόνο με ανθρώπους που συζητάνε και κάτι άλλο πέρα από δίαιτες και γυμναστική.

Να είσαι ευγενικός και να συγχωρείς τον εαυτό σου

Όταν νιώθουμε τύψεις, επειδή δεν ζήσαμε για να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες μας, συνήθως τιμωρούμε τον εαυτό μας – αποφεύγοντας ένα γεύμα για παράδειγμα ή το παρακάνουμε με το γυμναστήριο, ώστε να το εξισορροπήσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι διαχειρίζεσαι τη διατροφή και την άσκηση ως μέσα τιμωρίας και όχι ως γιορτές για το σώμα και το μυαλό σου. Επέτρεψε στον εαυτό σου να κάνει λάθη και να νιώσει ξέγνοιαστα τις χαρές της ζωής.


Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com