Μερικές φορές δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να απολαμβάνεις τον ύπνο σου μετά από μια μεγάλη και εξοντωτική μέρα. Όμως, μερικές φορές το στρώμα που έχεις μπορεί να σου το στερήσει με τρόπους που έχουν αντίκτυπο στην υγεία σου. Διάβασε παρακάτω ποιοι είναι αυτοί και πώς μπορείς να τους αντιμετωπίσεις.

1.Το στρώμα σου μπορεί να στεγάζει ακάρεα σκόνης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.

Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα σχετίζονται με τα τσιμπούρια και τις αράχνες, ζούνε σε υγρά κλίματα και τροφοδοτούνται από το νεκρό ανθρώπινο δέρμα που βρίσκεται στη σκόνη. Δυστυχώς, μπορούν να φτιάξουν το σπίτι τους μέσα στο δικό σου, χωρίς καν να το καταλάβεις. Συμπαθούν ιδιαιτέρως σημεία υγρά και ζεστά, όπως στο κρεβάτι, στο στρώμα και στα επικαλυμμένα έπιπλα.

Αν είσαι αλλεργικός μπορεί να προκληθούν συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, όπως βήχας, φτέρνισμα, ρινική καταρροή και φαγούρα. Εάν έχεις άσθμα, θα μπορούσαν να εμφανισθούν συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος ή σφίξιμο, βήχας και συριγμός (ένας σφυρίζοντας ήχος όταν αναπνέεις). Είτε πρόκειται για αλλεργία είτε για άσθμα. Τα ακάρεα σκόνης στο κρεβάτι σου μπορούν να σου στερήσουν την ξεκούραση.

Τα άσχημα είναι ότι δεν μπορείς να απαλλαγείς από αυτά ριζικά, αλλά τα καλά είναι ότι υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείς να κάνεις για να τα καταπολεμήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Παραδείγματος χάριν μπορείς να πάρεις ένα κάλυμμα για το στρώμα σου, το οποίο θα δημιουργήσει ένα φράγμα μεταξύ εσένα και των ακάρεων σκόνης, πράγμα που σημαίνει ότι δε μπορούν να πυροδοτήσουν ούτε τις αλλεργίες ούτε το άσθμα. Επίσης, το πλύσιμο των σεντονιών που χρησιμοποιείς τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να τα ξεφορτωθείς.

2.Αν το στρώμα σου δεν είναι αρκετά υποστηρικτικό, τότε μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση πόνων στη μέση.

Όσον αφορά το στρώμα, η επαρκής υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης είναι αδιαπραγμάτευτη. Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από αλληλένδετα οστά που λέγονται σπόνδυλοι – οι οποίοι έχουν κάποιες φυσικές καμπυλώσεις. Χρειάζεται να κοιμάσαι με έναν τρόπο που να τις υποστηρίζεις. Κάποιο τράβηγμα ή πίεση στην σπονδυλική στήλη για το οποίο μπορεί να ευθύνεται το στρώμα, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση σε συνδέσμους που συνδέουν τη σπονδυλική στήλη με άλλα οστά και μύες.

Ο πόνος στη μέση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο με το 80% των ενηλίκων να το βιώνει κάποια στιγμή στη ζωή του – με άπειρα πράγματα να μπορούν να είναι πιθανή αιτία. Έτσι πώς θα καταλάβεις ότι αν το στρώμα σου εν μέρη ευθύνεται για αυτό; Αν ξυπνάς και πονάς είναι ένα καλό σημάδι και μάλλον ένα σήμα πώς ήρθε η ώρα να πάρεις ένα καινούριο στρώμα ή ένα ανώστρωμα που προσφέρει επιπλέον υποστήριξη μέχρι να πάρεις ένα καινούριο στρώμα.

3.Ένα στρώμα που σακουλιάζει ή είναι άβολο θα μπορούσε να προκαλέσει πόνους στον αυχένα.

Το μαξιλάρι σου σίγουρα παίζει τεράστιο ρόλο  σε αυτό το θέμα, αλλά και η διαμόρφωση του στρώματος μπορεί να επηρεάσει τη στάση σου. Συνίσταται να χρησιμοποιείς ένα στρώμα (ή ανώστρωμα) χωρίς βυθίσεις ή χτυπήματα, παράλληλα για να υποστηρίξεις τον αυχένα σου χρησιμοποίησε ένα ή δύο φλατ μαξιλάρια.

4.Ένα εξαιρετικά σταθερό στρώμα μπορεί να επηρεάσει τους πόνους των αρθρώσεων.

Όταν ξαπλώνεις σε μια επιφάνεια για ώρες, χρειάζεται να έχεις ελέγξει το είδος της. Αν το στρώμα σου είναι αρκετά σφιχτό, επιπλέον πίεση θα δοθεί σε περιοχές όπως είναι οι ώμοι, οι γοφοί, τα γόνατα, τα πλευρά και η πλάτη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ενοχλήσεις και πόνοι. Πάλι και σε αυτή την περίπτωση το ανώστρωμα μπορεί να σε σώσει, ειδικά εφόσον είναι σχεδιασμένο να προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία, κάτι που ένα πολύ σφιχτό στρώμα δεν μπορεί.

5.Το στρώμα μπορεί να συμβάλλει στον ιδρώτα τη νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο σου.

Ξυπνάς ποτέ μέσα στη νύχτα νιώθοντας ότι κολυμπάς στον ίδιο σου τον ιδρώτα; Πολλά διαφορετικά πράγματα μπορεί να οφείλονται για το νυχτερινό ιδρώτα συμπεριλαμβανομένου φαρμακευτική αγωγή όπως τα αντικαταθλιπτικά και καταστάσεις όπως το άγχος και η εμμηνόπαυση. Μερικές φορές δεν υπάρχει κάποιος παθολογικός λόγος που να μπορεί να δώσει απαντήσεις – απλώς μερικοί ζεσταίνονται υπερβολικά όταν κοιμούνται, πιθανότατα εξαιτίας λόγω των στρωμάτων τους.

Είναι πιθανό το στρώμα να συμβάλλει στον ιδρώτα, στην περίπτωση που είναι φτιαγμένο από ένα υλικό που αγκαλιάζει το σώμα, όπως ένα πλούσιο αφρό, με τη ζέστη λοιπόν που απελευθερώνεται από το σώμα σου κατά τη διάρκεια του ύπνου να παγιδεύεται, οδηγώντας σε υπερβολική απελευθέρωση θερμότητας και ιδρώτα.

Πιθανόν να μπορεί αυτό να διορθωθεί φορώντας αέρινες πιτζάμες φτιαγμένες από υλικά, όπως βαμβάκι και λινό αν αυτό δε το κάνεις ήδη (ή μπορείς απλά να κοιμάσαι γυμνός). Επίσης μπορεί να διαλέξεις και σεντόνια τα οποία είναι φτιαγμένα από τέτοια υφάσματα αν δείχνουν πιο ελαφριά από το ήδη υπάρχον σετ σου ή ψάξε για ανώστρωμα που περιέχει ένα δροσερό gel που κρατά μακριά την υπερθέρμανση το βράδυ. Υπάρχουν ακόμα και στρώματα που είναι φτιαγμένα από αυτή την τεχνολογία. Αν παρόλα αυτά συνεχίζεις και ιδρώνεις τις νύχτες, καλό θα ήταν να το αναφέρεις στο γιατρό σου. Πιθανόν, να είναι σε θέση να προτείνει αλλαγές που θα δώσουν λύσεις.

6.Τελικά, όλα τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές ύπνου.

Ένα εξαιρετικά άβολο στρώμα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου ή ακόμα και μακροχρόνια έλλειψη του. Η αίσθηση συνεχούς κόπωσης μπορεί εμφανώς να επηρεάσει τη διάθεσή σου, τα επίπεδα συγκέντρωσης, την όρεξη, την αθλητική απόδοση και το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η έλλειψη όμως επαρκούς ύπνου επίσης σχετίζεται και με χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία. Μπορεί ακόμα την κάθε μέρα να την κάνει να είναι πραγματικός αγώνας, με τη λίστα για τους λόγους που ο ύπνος πρέπει να είναι προτεραιότητα σου να μη σταματά.

Απολύτως σημαντικό είναι να κοιμάσαι καλά και το στρώμα σου παίζει καίριο ρόλο για αυτό.

Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ένα κακό στρώμα θα σε κάνει να ζήσει λιγότερα χρόνια, αλλά σίγουρα μπορείς να βελτιώσεις τον ύπνο σου. Αν ξυπνάς με πόνους και ενοχλήσεις, αυτό είναι ένας καλός λόγος να πιστέψεις ότι το στρώμα σου μάλλον δεν ταιριάζει με τις επιδιώξεις σου.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου