7 τρόποι για να διατηρήσεις ζωντανή τη δημιουργικότητά σου!

Όπως πολλοί επιχειρηματίες και freelancers γνωρίζουν, όταν δουλεύεις μόνος σου από το σπίτι, είναι δύσκολο να διατηρείς τη ζωντάνια και την ενεργητικότητά σου για φρέσκες ιδέες.

Σε πνευματικό επίπεδο μπορεί να νιώσεις ότι βαλτώνεις και είναι δύσκολο να επανέλθεις αν δεν κινητοποιηθείς. Η δημιουργικότητα είναι όπως οι μύες και χρειάζονται τη σωστή δόση προπόνησης για να συνεχίσει να υφίσταται.

Εδώ θα βρεις μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να διατηρείς τη ζωντάνια σου σε καθημερινή βάση.

Σχετική εικόνα

1.Να ξυπνάς νωρίς το πρωί!

Προσπάθησε να σηκώνεσαι 30 λεπτά νωρίτερα από ότι συνηθίζεις. Μπορεί να σου ακούγεται δύσκολο στην αρχή, αλλά κάνει ουσιαστική διαφορά στη μέρα σου να έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, πριν ετοιμαστείς. Σκέψου το καθώς έτσι θα έχεις τη σωστή πνευματική κατάσταση πριν το workout σου ή έναν αγώνα.

Προσπάθησε να κάνεις yoga, να διαλογιστείς, να διαβάσεις μια εφημερίδα, να κάνεις ένα workout, ή απλά κάτσε και απόλαυσε ένα τσάι ή καφέ. Είναι καλός τρόπος να διατηρήσεις την προσοχή σου προς την εσωτερικότητά σου, πριν ξεκινήσεις να μπεις στο παιχνίδι της καθημερινής ρουτίνας σου.

2.Κλείσε όλες σου τις συσκευές!

Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά χρειάζεται να απεμπλακείς από αυτές κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας σου. Προσπάθησε να το φτάσεις στο επόμενο level. Μπορεί να μην το έχεις παρατηρήσει, αλλά με τα κινητά, το internet και τα social media, συνεχώς ρίχνεις την προσοχή σου σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Επίλεξε το διάβασμα ενός βιβλίου στον υπόγειο σιδηρόδρομο, να ακούς μουσική ενώ μαγειρεύεις ή και να ακούς ένα playlist όσο προπονείσαι.

”Έχω πιάσει τον εαυτό μου να σπαταλά πολλές ώρες ανοίγοντας το instagram ή το facebook σκρολάροντας ασυναίσθητα. Όσο βοηθητικό και διασκεδαστικό μπορεί να είναι, θα εκπλαγείς πόσο το μυαλό σου θα ησυχάσει όταν τα κλείσεις”, αναφέρει η Georgette Eva στο gameplan-a.com. Δοκίμασε το για μερικές μέρες.

“Θα νιώσεις τη διαφορά στα επίπεδα της δημιουργικότητας σου όταν αρχίσεις να ακούς τις δικές σου σκέψεις”.

Αποτέλεσμα εικόνας για ρεαδινγ βοοκ

3.Κάνε κάτι για τον εαυτό σου μια φορά την εβδομάδα!

Αυτό εύκολα λέγεται και δύσκολα γίνεται πραγματικότητα καθώς δουλειά, κοινωνική ζωή, σχέσεις, και πολλά άλλα σου καταναλώνουν χρόνο και έτσι δε βρίσκεις χρόνο για εσένα. Βρες λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα και κάνε κάτι που σε βοηθά πνευματικά και αυξάνει τη δημιουργικότητά σου.

Βγες και κάνε κάτι που πάντα ήθελες, είτε να δοκιμάσεις ένα καινούργιο φαγητό, να παρακολουθήσεις ένα μάθημα που σε ενδιαφέρει, ή να δεις μια ταινία της επιλογής σου.

Μπορείς επίσης να μείνεις μέσα και να καθαρίσεις τις ντουλάπες σου αν αυτό είναι αυτό που θες να κάνεις πραγματικά. Ο σκοπός είναι να βρεις χρόνο με τον εαυτό σου και να κάνεις αυτό το εσωτερικό check-in.

“Kαθώς η εβδομάδα ξεκινά να γεμίζει με πλάνα, προσπαθώ να βρω μια μέρα που θα την αφιερώσω σε μένα. Είναι η ώρα να κάνω το διάλειμμα μου, να ξεκουραστώ, να χαλαρώσω και να κάνω κάτι που θα με αναζωογονήσει”, αναφέρει η Georgette Eva.

4.Κάνε ένα πραγματικό διάλειμμα!

Όταν είσαι το αφεντικό, είναι κάποιες φορές δύσκολο να ξεφύγεις από την οθόνη του pc και να κάνεις πραγματικά διάλειμμα. Παίρνεις το μεσημεριανό σου μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή απαντάς στα τηλέφωνα για ώρες. Είσαι συνέχεια online κι όταν νομίζεις ότι ξεκουράζεσαι.

Να βεβαιωθείς ότι κάνεις πραγματικά το διάλειμμα σου στη δουλειά σου. “Καθώς έχω ευέλικτο πρόγραμμα, περπατάω έξω, κάνω ένα γρήγορο workout, ή κάνω ένα πραγματικό lunch break. Αυτό θα κάνει τη διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς μου και θα διασφαλίσει ότι έχω πιο καθαρό μυαλό για τα πράγματα που έχω να κάνω”, αναφέρει η Georgette Eva.

5.Πήγαινε ραντεβού για καφέ!

Με τον ίδιο τρόπο που ένας κολλητός μπορεί να σε βγάλει έξω από το δικό σου comfort zone, προσπάθησε να βρεις ένα φίλο ή συνάδελφο για να μιλήσεις μερικές μέρες μέσα στην εβδομάδα.

“Θα ρωτήσω ένα φίλο μου να συναντηθούμε για καφέ για να κουβεντιάσουμε, ή ένα συνάδελφο κάποια άλλη φορά και αυτό θα κάνει σημαντική διαφορά αν νιώθω άσχημα”, αναφέρει η Georgette Eva.

Υπάρχει κάτι που σε γεμίζει ενέργεια όταν μιλάς για τη δουλειά σου ή για άλλα θέματα σε κάποιον άλλο και σου επιτρέπει να συνδιαλλαγείς με τον άλλον με θαυμάσιο τρόπο. Είναι πραγματικά σαν να έχεις ένα φίλο που σε ενθαρρύνει και σε ανεβάζει όταν το χρειάζεσαι.

Αποτέλεσμα εικόνας για keeping notes

6.Κράτα σημειώσεις!

Αυτό ακούγεται απλό, αλλά να καταγράφεις τις σκέψεις σου για πράγματα που σε εμπνέουν, να τα σκέφτεσαι και να διαπιστώνεις τι πραγματικά βρίσκεις ενδιαφέρον. “Συνεχώς για παράδειγμα κρατώ σημειώσεις από αποσπάσματα βιβλίων που μου αρέσουν”, αναφέρει η Georgette Eva.

Η ενεργή αναζήτηση για έμπνευση, ακόμη και από μικρές κινήσεις, σε διατηρούν σε επιφυλακή και έτσι ενεργοποιούνται οι δημιουργικές σου δυνάμεις. “Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου έρθει μια ιδέα”, αναφέρει η Georgette Eva.

7.Δούλεψε από το σπίτι!

“Έχω ευέλικτο ωράριο, έτσι κάποιες μέρες μπορώ να δουλεύω από τον καναπέ του σπιτιού μου. Το εκτιμώ αυτό, αλλά κάποιες μέρες μπορεί να νιώσεις ότι αυτό σε ρίχνει πνευματικά και φυσικά. Όταν αυτό το αίσθημα αρχίζει να με πιάνει, παίρνω μαζί μου ό,τι χρειάζομαι και φεύγω”, αναφέρει η Georgette Eva. “Παίρνω ένα καφέ, κάποιους συναδέλφους ή φίλους, ή δουλεύω έξω σε κάποιο καφέ ή κάποιο εξωτερικό χώρο εργασίας”.

“Είναι φοβερό πώς το διαφορετικό μέρος στο οποίο είσαι μπορεί αυξήσει την παραγωγικότητα και να σου δώσει έναν αέρα ανανέωσης”, αναφέρει η Georgette Eva.

To να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου και να του επιτρέπεις να έρθει σε επαφή με τις δημιουργικές του τάσεις, θα κάνει την ουσιαστική διαφορά.


Πηγή: gameplan-a.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου