Μάθε πώς να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους και βήμα βήμα να τους πετύχεις!

Υπάρχουν 5 εύκολα tips για να καταφέρεις να κατακτήσεις τους στόχους σου

1.Στοχοθεσία S.M.A.R.T.

Το πώς θα σχεδιάσεις τους στόχους σου είναι καίριο για να τους κατακτήσεις. Πώς θα το κάνεις; Προσπάθησε τη μέθοδο S.M.A.R.T.:

  • S – specific -ειδικός: Κάνε το στόχο ειδικό για σένα! Σκέφτεσαι ότι θες να «τρέξεις περισσότερο», «να γυμνάζεσαι» και «φας καλύτερα» σημαίνει ότι αποκτούν προσωπική χροιά, καθώς παράλληλα τους καταγράφεις.
  • Μ – measurable – μετρήσιμος: Όρισε ενδιάμεσους στόχους στο μονοπάτι της επιτυχίας. Για παράδειγμα: αν ο στόχος σου είναι να γυμνάζεσαι 3 φορές την εβδομάδα, βάλε ένα αυτοκόλλητο στο ημερολόγιο κάθε φορά που τρέχεις ή γυμνάζεσαι.
  • A – attainable – εφικτός: Πριν ξεκινήσεις την προσπάθεια σου, αναρωτήσου αν είναι ρεαλιστικός. Έχε στο μυαλό σου αν είναι καλύτερο να κάνεις 10 μικρά βήματα από ότι 10 με τη μία.
  • R – relevant – σχετικός: Πόσο σχετικός με σένα είναι ο στόχος σου; Αναρωτήσου στην αρχή. Αν νιώθεις ότι η επίτευξη του στόχου σου δε θα σε κάνει καλύτερο, τότε διάλεξε κάτι καλύτερο από την αρχή.
  • Τ- time-bound – Χρονοπροκαθορισμένος: Βάλε ένα deadline για να τον πετύχεις! Δούλεψε για να τα καταφέρεις και μόλις το κάνεις αντάμειψε τον εαυτό σου με κάποιο νέο hobby, είτε διακοπές ή ένα δείπνο στο αγαπημένο σου εστιατόριο. Πιστεύω σε σένα – και εσύ πρέπει να κάνεις το ίδιο, επίσης!

2.Δούλεψε βήμα βήμα

Θες να πηγαίνεις για περπάτημα κάθε μέρα, να προετοιμάζεις τα γεύματα σου για τη δουλειά, να κάνεις αναρρίχηση μια φορά το μήνα, να κόψεις τη ζάχαρη, να προπονείσαι 3 φορές την εβδομάδα, να κοιμάσαι 1 ώρα παραπάνω… Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτοί είναι πολλοί στόχοι μαζεμένοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν όλα μαζί. Αντίθετα, προσπάθησε να το κάνεις βήμα – βήμα. Τον επόμενο μήνα, δοκίμασε να χρησιμοποιείς τα σκαλιά αντί για το ανσανσέρ. Την Άνοιξη, προσπάθησε να κόψεις την ζάχαρη. Τον Αύγουστο, προετοίμασε τα γεύματα σου για τη δουλειά και το Χειμώνα προσπάθησε να κάνεις 3 workout με το βάρος του σώματος και να πας στο κρεβάτι σου λίγο νωρίτερα. Πώς σου ακούγονται αυτά; Έτσι θα δεις ότι δεν επικρατεί ένα χάος και τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους.

Μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου βήμα βήμα. Πάρε χρόνο και να θυμάσαι: Μην πιέζεις τον εαυτό σου!

3.Χρησιμοποίησε τη δύναμη του μυαλού

Μπορεί να σου ακούγεται κάπως εσωτερικό tip και μη εφαρμόσιμο, αλλά είναι αλήθεια: χρησιμοποίησε το μυαλό σου για να είσαι κινητοποιημένος. Πώς δουλεύει; Οραματίσου τους στόχους σου. Δεν είναι τέλεια η αίσθηση; Τότε συνέχισε έτσι. Επανέλαβε το προσωπικό σου μάντρα αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Ας είναι κάτι τύπου: «Μπορώ να το κάνω. Είμαι δυνατή.» ή «Η σημερινή προπόνηση θα είναι μεγάλη επιτυχία. Μπορώ. Γίνομαι όλο και πιο δυνατή.»

Να θυμάσαι ότι το κλειδί είναι να σκέφτεσαι την επιτυχία! Πίστεψε στον εαυτό σου! Αν το κάνεις, τότε και οι πράξεις σου θα ακολουθήσουν την σκέψη σου.

4.Γυμνάσου όπως οι φίλοι σου

Είσαι στον καναπέ σου και σου ‘φέρεται’’ πολύ καλά για να σηκωθείς και να πας για προπόνηση; Ξεκίνα μαζί με τους φίλους σου.

Αν καθιερώσετε ένα ομαδικό πρόγραμμα την εβδομάδα (φυσικά και πιο συχνά, εγώ μαζί σας), θα μπορέσεις να ξεπεράσεις αυτό το πρόβλημα. Δε θα το ακυρώσεις στους φίλους σου επειδή σε πήρε ο ύπνος. Επιπλέον, το να πάτε για τρέξιμο ή  να κάνεις ενδυνάμωση με τους φίλους σου ή τους συνεργάτες σου έχεις και πιο πολύ πλάκα και θα έρθετε πιο κοντά.

5.Δοκίμασε νέα πράγματα

Θες να είσαι πιο fit; Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το τρέξιμο, αλλά βαθιά μέσα σου δεν σε τρελαίνει η ιδέα; Μη βασανίζεσαι, υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες (thanks god). Μπορείς να πας μια βόλτα με το ποδήλατο, να περπατήσεις, για ορειβασία ή να κάνεις προπόνηση με το βάρος του σώματος σου μια φορά την εβδομάδα. Το κίνητρο είναι να περνάς καλά. Μην αντιγράφεις τους άλλους, αλλά άκουσε τι θες εσύ. Δοκίμασε δραστηριότητες που σου αρέσουν και αισθάνεσαι καλά με αυτές.


Πηγή: gameplan-a.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου