Το να μείνεις κολλημένος στα λάθη και σε καταστροφικές συμπεριφορές των προηγούμενων χρόνων μόνο ολέθριο μπορεί να είναι.

Η συγχώρεση είναι το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις την πικρία και το θυμό που σου άφησαν οι προηγούμενες χρονιές. Είναι το εργαλείο για:

  • να αναγνωρίσεις τι έκανες στο παρελθόν,
  • να μάθεις από τα λάθη σου, να τα αφήσεις πίσω σου και
  • να προχωρήσεις.

Δε σημαίνει πως βρίσκεις διακιολογίες για ό,τι συνέβη, ούτε πως ξεχνάς, σημαίνει όμως πως έμαθες και πήγες παρακάτω με τον καύτερο δυνατό τρόπο.

Να μερικοί τρόποι για να το καταφέρεις:

1.Κάνε δική σου την ‘σκοτεινή’ πλευρά σου και αποδέξου την.

Είναι πολύ σημαντικό να τις γνωρίζεις γιατί ακόμα και αυτές οι πλευρές του χαρακτήρα σου είναι δικές σου, ακόμα και ας μη σου αρέσουν ή δυσκολεύεσαι να παραδεχτείς πως σε θυμώνουν. Να θυμάσαι πως οι ατέλειες σε κάνουν ακόμα πιο μοναδικό. Όταν αγαπάς ολοκληρωτικά τον εαυτό σου, τότε η αίσθηση της ευεξίας γίνεται πραγματικότητα και μπορείς να νιώσεις τη σύνδεση του σώματος, των συναισθημάτων και του μυαλού σου.

Η αποδοχή της σκοτεινής πλευράς σου είναι το επόμενο μεγάλο βήμα και η στιγμή της απόλυτης ειλικρίνειας, αφού γιορτάζεις από τη μία όλα τα καλά που έκανες και από την άλλη παραδέχεσαι τα πράγματα που διαχειρίστηκες λιγότερο αποδοτικά. Όλα έχουν να κάνουν με το να επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώσει τόσο τα ευχάριστα όσο και τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Όσο πιο πολύ έρχεσαι σε επαφή με τα συναισθήματα σου τόσο πιο εύκολο θα είναι να συγχωρέσεις τον εαυτό σου.

2.Άφησε πίσω σου το παρελθόν

Το παρελθόν είναι πραγματικά παρελθόν και όσο το αφήνεις εκεί που ανήκει τόσο πιο ανοιχτός θα είσαι σε νέες εμπειρίες και στην αποδοχή καταστάσεων. Πολλές φορές, είναι δύσκολο να αφήσεις πίσω το παρελθόν γιατί νομίζεις πως είσαι μέρος του, αλλά πρέπει να θυμίζεις συνέχεια στον εαυτό σου πως τη δεδομένη χρονική στιγμή έκανες το καλύτερο που μπορούσες. Κράτα ότι είχε να σου μάθει το κάθε γεγονός και προχώρα παρακάτω.

3.Ρίξε μια ματιά στη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου

Συχνά συγχωρείς πιο εύκολα τους ανθρώπους που αγαπάς παρά τον εαυτό σου. Με το να αγαπάς τον εαυτό σου και να είσαι λιγότερος επικριτικός, λιγότερο σκληρός και δίνοντας στο εαυτό σου το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, θα εκτιμήσεις τον εαυτό σου λίγο περισσότερο.

  • θέσε τον εαυτό σου ως προτεραιότητα,
  • λάβε υπόψιν τις ανάγκες σου,
  • βάλε όρια και
  • φρόντισε τον εαυτό σου.

4.Γιατί δεν ξαναγράφεις το γεγονός;

Αποτυπώνοντας στο χαρτί τι θα έκανες διαφορετικά την επόμενη διαφορά που θα συνέβαινε κάτι παρόμοιο. Αυτό καταγράφεται στο υποσυνείδητο, ό,τι έμαθες από το περιστατικό και αν είχες τότε τα εργαλεία που έχεις τώρα, τα πράγματα θα είχαν γίνει διαφορετικά. Έτσι θα μπορέσεις να αποφύγεις στο μέλλον τα ίδια λάθη.

5.Δε χρειάζεται να εστιάζεις σε κάθε λάθος

Δες τα σημαντικότερα για να συγχωρέσεις τον εαυτό σου. Θα αναγνωρίσεις το μοτίβο τους και άπαξ και μπορέσεις να βρεις τη “λανθασμένη” συμπεριφορά μπορείς να εστιάσεις στην αλλαγή της και όχι απλά να βλέπεις στην επιφάνεια των γεγονότων.

6.Παραδέξου τα λάθη σου

Λόγω της ανθρώπινης φύσης κάθε φορά που κάνουμε λάθος προσπαθούμε να το κρύψουμε. Όταν όμως πάρεις την ευθύνη για το λάθος σου τότε θα μπορέσεις να κατανοήσεις την ανθρώπινη πλευρά σου και θα μπορέσεις να εξελιχθείς και να μάθεις. Ακόμα όταν κάνεις λάθη, βγαίνεις λίγο εκτός από το comfort zone σου.

7.Μη το διαχειρίζεσαι μόνος σου

Ξεκίνα να μοιράζεσαι τα συναισθήματα σου με κάποιον που εμπιστεύεσαι. Σύντομα, θα καταλάβεις πως το να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου στην πραγματικότητα θα σε βγάλει εκτός από το δρόμο της άρνησης και της καταπίεσης.

8.Ζήτα συγγνώμη

Αν προσπαθείς να συγχωρέσεις τον εαυτό σου για κάτι που έκανες σε κάποιον άλλον ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις είναι να πεις ‘συγγνώμη’ σε αυτό το άτομο. Κατ΄ ιδίαν αν είναι εφικτό, αλλά αν δεν μπορείς να το κάνεις τότε στείλε κάποιο μήνυμα. Μην περιμένεις απάντηση, απλά θα ξέρεις πως έχεις ζητήσει “συγγνώμη”.

9.Κάν’ το σωστά από σήμερα

Δε μπορείς να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να αλλάξεις το πως φέρθηκες στην οικογένεια σου. Από εδώ και πέρα όμως μπορείς να κάνεις το καλύτερο από τη θέση που βρίσκεσαι είτε ως γονιός είτε ως παιδί.

Δεν είναι πάντα δυνατόν να επανορθώσεις για ό,τι έκανες, αλλά μπορείς να μάθεις από το παρελθόν και να δημιουργήσεις το μέλλον.

10.Συλλογίσου

Πριν κλείσεις τα μάτια σου για να κοιμηθείς το βράδυ, αναλογίσου τη μέρα που πέρασε και θύμησε στον εαυτό σου όλα τα πράγματα που κατάφεςρες να κάνεις και πως έκανες τη διαφορά, όσο μικρή και αν ήταν- το χαμόγελο που χάρισες σε έναν άγνωστο, τα σκουπίδια που μάζεψες από το πάρκο, το δείπνο που ετοίμασες στον αγαπημένο σου, το άτομο που πρόσφερες τη σειρά σου στην ουρά του σουπερμάρκετ. Εστίασε σε αυτές τις σκέψεις πριν κοιμηθείς.

Γιατί; Επειδή πραγματικά είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος #Runster! Μην αφήσεις το παρελθόν να ορίσει το μέλλον σου. Η συγχώρεση δεν είναι ένας προορισμός, κάνε το συχνά!


Πηγή: psychcentral.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου