Έχεις παρατηρήσει ότι η διάθεσή σου το πρωί που ξυπνάς συχνά καθορίζει το πώς θα κυλίσει η υπόλοιπη μέρα σου;

Μπορεί να δεχτείς διάφορα ‘χτυπήματα’ – από ένα κακόβουλο email και ένα μικροατύχημα, ως μια δουλειά που δεν μπόρεσες να κλείσεις. Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε και το πώς θα ξεκινήσει η μέρα σου, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αντίδρασή σου… στα απρόοπτα.

Με τους παρακάτω τρόπους θα σου γίνει πιο εύκολο να διαχειριστείς τη καμιά φορά δύσκολη καθημερινότητα:

1.Δώσε συνειδητά το παρόν

Είναι καλό να ξεκινάς τη μέρα σου σημειώνοντας αρχικά από ποια βάση ξεκινάς.

  • Πώς είναι το σώμα σου;
  • Πώς νιώθεις;
  • Είναι το μυαλό σου ήρεμο ή έχεις από τώρα το μυαλό σου στη δουλειά;

Αν είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι, προσπάθησε να καταλάβεις αν το σώμα σου νιώθει άνετα ή έχει ένταση.

  • Νιώθεις ήρεμος, αγχωμένος, ενοχλημένος ή ίσως ουδέτερα;
  • Τι έχεις στο κεφάλι σου;

2.Βάλε το μυαλό σε θετική λειτουργία

Μετά από το σύντομο έλεγχο της σωματικής και συναισθηματικής σου κατάστασης ένας τρόπος να στρέψεις το μυαλό σου προς την κατεύθυνση της ευθυμίας και της θετικότητας είναι να κάνεις στο μυαλό σου μια λίστα με όλα τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων.

  • Τι έχεις για το οποίο πρέπει να είσαι ευγνώμων αυτή τη στιγμή;

Μπορεί να είναι κάτι απλό, από το ότι ξύπνησες από τη δεξιά πλευρά του κρεβατιού σου ή ότι έχεις μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου ή ότι απολαμβάνεις μια κούπα καφέ.

Εξασκήσου στο να προγραμματίζεις το μυαλό σου στη θετική σκέψη – θα αρχίσεις να παρατηρείς ότι όλο και περισσότερα καλά πράγματα θα σου συμβαίνουν όσο εξασκείσαι!

3.Να συμμετέχεις ενεργά στην πρωινή σου ρουτίνα

Όταν κάνεις ντουζ, να κάνεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ντουζ και όχι να λύνεις τα προβλήματα της δουλειάς. Όταν κάνεις πρωινό για σένα ή την οικογένεια σου, να σκέφτεσαι ότι φροντίζεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου, γι’ αυτό βάλε αγάπη στο φαγητό. Αν στο σπίτι μένεις με συγγενείς σου ή έχεις κατοικίδια, σιγουρέψου ότι δεν τους έχεις πει ένα αντίο βιαστικά κλείνοντας την πόρτα.

4.Η πρακτική με το κόκκινο φως

Καθώς οδηγείς για να φτάσεις στη δουλειά, χρησιμοποίησε τα κόκκινα φανάρια σαν μια ευκαιρία να κάνεις άλλον ένα έλεγχο, πατώντας το κουμπί της επαναρρύθμισης αν η κίνηση στους δρόμους σε έχει αγχώσει. Πάρε αυτό το χρόνο, ώστε να επικεντρωθείς σε ό,τι έχει αξία. Μπορείς να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική. Σχεδίασε στο μυαλό σου τι θες να κάνεις μέσα στη μέρα ή απλά προσπάθησε να οδηγήσεις ήρεμα, έτσι, για την αλλαγή. Αν χρησιμοποιείς τις συγκοινωνίες, προσπάθησε να κάνεις το ίδιο κάθε φορά που το λεωφορείο, ο ηλεκτρικός ή το μετρό σταματά. Αν δουλεύεις από το σπίτι κάντο πριν ανοίξεις τον υπολογιστή σου και κάνε 5 – 15 λεπτά διάλειμμα για να κάνεις τον έλεγχο σου ανά 25 λεπτά εργασίας. Εκθέτοντας τον εαυτό σου σε επιλογές και ενεργώντας εκ προθέσεως, σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Επίσης λειτουργεί και ως υπενθύμιση ότι πάντα μπορείς να επιλέγεις το πώς θα αντιδράς στις καταστάσεις, είτε είναι καλές είτε είναι κακές.

Χρησιμοποίησε αυτά τα μυστικά κάθε πρωί και δες τη ζωή σου να αλλάζει!


Πηγή: psychalive.org

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου