Έχει τύχει σε όλους κάποια φορά να έχουμε παγιδευτεί στη ρουτίνα μας: ξυπνάμε, πάμε στη δουλειά, κάνουμε μερικά θελήματα, τρώμε βραδινό και επαναλαμβάνουμε τα ίδια και την επόμενη μέρα. Τα θέλω και οι επιθυμίες μας (εκείνο το yoga session και το μασάζ που συνεχώς αναβάλλεις) συχνά πάνε πίσω εξαιτίας πιο πρακτικών και πιεστικών θεμάτων που ανακύπτουν.

Η αλήθεια όμως είναι ότι εσύ είσαι η πιο σημαντική επένδυση αν θες να ζήσεις μια υγιή, μακρά και με σημασία ζωή. Το να περιποιείσαι τον εαυτό σου είναι η μεγαλύτερη πράξη υγείας και δεν είναι καθόλου εγωιστική. Αν νιώθεις εξαντλημένη, δίχως κάτι να σε εμπνέει, θα “ρουφάς” την ενέργεια των γύρω σου, αλλά αν είσαι ενθουσιασμένη και είσαι προσηλωμένη στο στόχο σου, θα μπορείς να παρασύρεις μαζί και τους άλλους.

Εδώ θα δεις 4 τρόπους να επενδύσεις στον εαυτό σου ώστε να ενισχύσεις την ευτυχία, να βελτιώσεις την πνευματική και φυσική σου κατάσταση και να αποκτήσεις τελικά μια πιο ισορροπημένη ζωή.

Ίδρωσε: Να ασκείσαι καθημερινά

Η φυσική δραστηριότητα είναι μια από τις πιο εύκολες επενδύσεις που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου. Επιπλέον, συνδέεται με τη μακροζωία και το μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης όλων των ασθενειών (από το διαβήτη και τα καρδιαγγειακά ως την αρθρίτιδα), το να ασκείσαι περισσότερο είναι το ίδιο ωφέλιμο και για το μυαλό και για το σώμα σου.

Μελέτες έχουν δέιξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να:

  • μειώσει το άγχος,
  • να βελτιώσει τη μνήμη και τη σκέψη,
  • να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και
  • να τόσο αποτελεσματική για τη θεραπεία της κατάθλιψης όσο τα φάρμακα.

Επίσης, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μειώσεις τα επίπεδα της κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες) από το σώμα σου, βοηθώντας σε να αντεπεξέλθεις καλύτερα με τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Το καλύτερο μέρος; Δε χρειάζεται να τρέξεις Μαραθώνιο ή να κάνεις υψηλής έντασης άσκηση για να έχεις τα οφέλη της. Στην πραγματικότητα, η γιόγκα – που συνδυάζει κίνηση και τεχνικές αναπνοής – ίσως είναι η απόλυτη εξάσκηση μυαλού και σώματος.

Οι συστάσεις λένε ότι θα πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 30 λεπτά άσκηση κάθε μέρα για να επωφεληθείς , αλλά αν πραγματικά απολαμβάνεις τον τύπο άσκησης που κάνεις, είναι σίγουρο. Ο ιδρώτας είναι σημείο κλειδί – αλλά όχι αν δεν το χαίρεσαι και το απολαμβάνεις.

Προσωπική ανάπτυξη: Μείνε πιστός στο να προσπαθείς νέα πράγματα.

Τι σε κάνει να θες να ξυπνήσεις το πρωί; Τι είναι αυτό που σε κάνει δημιουργικό; Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρεις μέχρι να το βιώσεις. Να γιατί το να δεσμεύεσαι να μαθαίνεις νέα πράγματα και να εμπλέκεσαι σε νέες εμπειρίες είναι τόσο σημαντικό. Αυτό μπορεί για σένα να σημαίνει μαθήματα μαγειρικής, να πας να πάρεις διαπίστευση διδασκαλίας γιόγκα, να ταξιδέψεις μόνη σου ή να ξεκινήσεις το blog σου. Η κάθε μέρα σου παρουσιάζεται με νέες ευκαιρίες που θα μπορούσε να σου αλλάξει την οπτική σου.

Με λίγα λόγια, δοκιμάζοντας νέα πράγματα μπορεί να βγεις από το comfort zone σου και να νιώσεις άβολα, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όσο περισσότερο δεσμεύεσαι να κάνεις νέα πράγματα που δεν είναι μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας, τόσο περισσότερο αφήνεις τους φόβους σου που μπορεί να σε κρατάνε πίσω. Με αυτό τον τρόπο θα ανακαλύψεις ταλέντα άγνωστα έως τώρα και να καταλάβεις τι πραγματικά θες να κάνεις στη ζωή σου. Έχοντας ξεκάθαρο σκοπό, στη συνέχεια συνδέεται με καλύτερη ικανότητα διαχείρισης των αρνητικών γεγονότων στη ζωή σου και με πιο υγιή ζωή.

Σχέσεις: Κάνε (και διατήρησε) σημαντικές σχέσεις

Σαν ενήλικας είναι πραγματικά δύσκολο να κάνεις φίλους. Συχνά, το να χτίσεις νέες σχέσεις απαιτεί ένα τεράστιο βήμα εξόδου από το comfort zone σου, το σημείο όπου μοιάζει αδιανόητο να κάνεις έστω μια προσπάθεια. Όμως, η έρευνα δείχνει ότι τελικά η προσπάθεια αξίζει, μιας και όσο περισσότερους φίλους έχεις, είναι επίσης και μεγαλύτερο το προσδόκιμο ζωής σου. Η ποιότητα των φίλων είναι επίσης σημαντική. Το να έχεις κάποιον να μιλάς και να τον εμπιστεύεσαι μπορεί να σε κάνει πιο ανθεκτικό ώστε να μπορείς καλύτερα να διαχειρίζεσαι στρεσογόνες καταστάσεις – όπου κάποιος θα έβρισκε διέξοδο σε ένα φίλο για μια άσχημη δουλειά ή σχέση για να μπορέσει να τον καταλάβει.

Μπορεί οι ευκαιρίες ως ενήλικας να συναντήσεις νέους ανθρώπους να μοιάζουν λιγοστές σε σύγκριση με την παιδική σου ηλικία. Η λύση: Βγες έξω, πήγαινε σε εκδηλώσεις, workshops ή πήγαινε σε μέρη που μπορεί να συναντήσεις ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να κάνεις συζητήσεις για κοινά σας ενδιαφέροντα.

Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να χαλαρώσει!


Πηγή: mindbodygreen.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου