Για την Kelly McGonigal, Ph.D., υπάρχει κάτι περίεργο στον τρόπο που μιλάμε και σκεφτόμαστε για το στρες. Είναι υπερβολικά μονοδιάστατος και υπερβολικά αρνητικός.

Οι περισσότερο αρνητικές συνέπειες του στρες δεν είναι άγνωστες σε εμάς, αλλά υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με το στρες;

Όταν βρέθηκε με την Mindbodygreen co-CEO Jason Wachob σ’ ένα επεισόδιο του The Mindbodygreen Podcast, μίλησαν γι’ αυτό το θέμα. Έτσι, προέκυψε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που σκεφτόμαστε λάθος σχετικά μ’ αυτό το συνηθισμένο συναίσθημα και η McGonigal νομίζει ότι το στρες μπορεί να χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί.

Η McGonigal γνωρίζει ότι το στρες δεν είναι πάντα καλό και μπορεί να σε εμποδίσει να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, αλλά ο απλοϊκός συλλογισμός ότι το στρες είναι μόνο κακό εξετάζεται γιατί δεν παύει να αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Σύμφωνα με αυτή, αυτά είναι τα 4 από τα μεγαλύτερα λάθη γύρω από το στρες:

1. Δεν είναι πάντα σημάδι ότι κάνεις κάτι λάθος!

Υπάρχει η τάση να υποθέτεις ότι το στρες σημαίνει κάτι κακό σχετικά με το πώς έχει πάει η ζωή σου και ποιες επιλογές έκανες, αλλά δεν είναι αλήθεια. ”Οι άνθρωποι φαντάζονται ότι αν έχουν μια ‘σωστή’ ζωή, θα έχουν ό,τι θέλουν και κανένα στρες,” λέει η McGonigal.

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς το στρες, η ζωή δεν θα ήταν ίδια. O άνθρωπος που έδωσε τον ορισμό, Hans Seyle, στην πραγματικότητα παραλλήλισε την έλλειψη του στρες ως θάνατο. Έτσι, ίσως θα πρέπει να σταματήσεις να ονειρεύεσαι μια ζωή χωρίς στρες και, αντίθετα, να ‘ονειρεύεσαι’ τον τρόπο που θα το διαχειριστείς.

2. Μπορεί να σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα!

Αυτό μπορεί να φαίνεται χαζό με την πρώτη ματιά. Φυσικά και γνωρίζεις τι είναι σημαντικό για σένα. Αλλά με το στρες μπορείς να δεις τα πράγματα που σε εξιτάρουν και αυτά που είναι πιθανόν τα πιοοοοο σημαντικά.

Σύμφωνα με την McGonigal, “το στρες είναι αυτό που μεγαλώνει στο μυαλό και στο σώμα σου όταν διακυβεύεται κάτι που σε ενδιαφέρει” και σύμφωνα με εκείνη, ένα από τα ” θεμελιώδη θετικά” του στρες είναι ότι σου επιτρέπει να δεις τις προτεραιότητες και τα πάθη σου.

3. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσεις το στρες με υγιή τρόπο!

Η περιορισμένη εικόνα για το στρες ευθύνεται για τις πολλές παρανοήσεις σχετικά με αυτό. ” Όλοι μιλάμε για το στρες με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, λες και το σώμα και το μυαλό έχουν μόνο έναν τρόπο να ανταποκρίνονται σε όλα εκείνα που μπορούν να εκληφθούν ως στρεσογόνα,” λέει η McGonigal.

Στην πραγματικότητα, έχεις έλεγχο στον τρόπο που αντιμετωπίζεις το στρες στη ζωή σου, και η επιστήμη έχει δείξει ότι υπάρχει τρόπος να το κάνεις με υγιή και παραγωγικό τρόπο.

Μια από τις στρατηγικές που προτείνει η McGonigal είναι να προσπαθήσεις να έχεις ”κάτι μεγαλύτερο από το στρες που απλά νιώθεις εσύ ο ίδιος” κάνοντας focus στην ιδέα ότι το πρόβλημα δεν είναι ‘a do-it-yourself project’ και ότι κι άλλοι έχουν παρόμοιες εμπειρίες.

4. Aν το δεις με θετικό τρόπο, το στρες γίνεται πηγή δύναμης!

Αν επιλέξεις να ανταποκριθείς στο στρες πιο πρακτικά τότε αυτό γίνεται χρήσιμο, δίνοντάς σου το απαραίτητο motivation.

Σύμφωνα με την McGonigal, η σωστή ανταπόκριση μπορεί να σε βοηθήσει να ”βρεις την ελπίδα όταν τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα, να είσαι ενεργητικός από το να παραδίνεσαι στην απόγνωση.”

Και αυτή η ανταπόκριση απέναντι στο στρες δεν είναι απλά μια φαντασία, αλλά μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο σου να παράγει ορμόνες όπως η οξυτοκίνη, η ντοπαμίνη και μερικές φορές ενδορφίνες που σε προτρέπουν να χρησιμοποιήσεις το άγχος με θετικό τρόπο.

Η διαχείριση του στρες είναι σημαντικό κομμάτι μιας υγιούς ζωής (πνευματικής και σωματικής) και βρίσκοντας έναν τρόπο να πάρεις τα οφέλη του στρες μπορεί να γίνει ουσιαστικά μια στρατηγική αντιμετώπισης.


Πηγή: mindbodygreen.com

Eπιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου