Αλήθεια, περνάς φάσεις στη ζωή σου που νιώθεις λιγότερο ενεργητικός και … “παλεύεις” να βρεις το κατάλληλο motivation;

Είναι αρκετά συνηθισμένο να αισθάνεσαι έτσι κατά καιρούς, αλλά όταν αυτές οι στιγμές ξεκινήσουν να γίνονται συχνότερες ή διαρκούν για μεγαλύτερες περιόδους στη ζωή σου, τότε μπορεί να αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου με διαφορετικό τρόπο.

Οι στόχοι γίνονται λιγότερο σημαντικοί, σου είναι δύσκολο να εμπνευστείς από κάτι και τότε ίσως ξεκινήσεις να αναρωτιέσαι αν είσαι ικανός. Τότε αρχίζεις και αποκαλείς τον εαυτό σου τεμπέλη.

Ο ιδανικός εαυτός!

Όλοι έχουμε την αίσθηση ποιοι θέλουμε να είμαστε, πώς θέλουμε να συμπεριφερόμαστε, ποιους στόχους να κατακτήσουμε, και πώς να δείχνουμε στον έξω κόσμο.

Ο ιδανικός εαυτός είναι μια κατάσταση στην ψυχολογία που αναφέρεται στην εικόνα που κουβαλάς για τον εαυτό σου σχετικά με το πως πρέπει να φαίνεται, να δρα και να αισθάνεται η καλύτερη εκδοχή σου.

Ο ιδανικός εαυτός είναι συχνά μια εικόνα παραγωγικότητας και επίτευξης συγκεκριμένων στόχων, υγιεινών συμπεριφορών κλπ.

Δυστυχώς, η πολυάσχολη ζωή δεν επιτρέπει συχνά να ασχοληθείς με την καλύτερη εικόνα του εαυτού σου, μοιάζει να έχεις χαθεί και να καλείσαι να απαντήσεις στο “τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις”.

Δεν είσαι μόνος!

Αν νιώθεις να τεμπελιάζεις ή ότι είσαι αντιπαραγωγικός κάποιες ώρες, σίγουρα δεν είσαι ο μόνος.

Έρευνα έδειξε ότι μόνο το 8% των ανθρώπων που έβαλαν τους στόχους της νέα χρονιάς κατάφεραν στην πραγματικότητα να τους πετύχουν. Τι συμβαίνει και είναι τόσο δύσκολο να μείνεις παραγωγικός και να δουλέψεις για τους επιθυμητούς στόχους σου;

Yπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνεις στο δρόμο της κατάκτησης των στόχων σου, που σε κάνουν να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου “τεμπέλη”. Κάποιες φορές οι συνθήκες μπορεί να κρύβουν εμπόδια, ενώ άλλες φορές μπορεί εσύ ο ίδιος να δημιουργείς εμπόδια με τη συμπεριφορά σου, τον τρόπο σκέψης σου ή τη μέθοδο που υιοθετείς.

Οι παλιές συνήθειες δύσκολα κόβονται!

Για να μπορέσεις να κάνεις πραγματική πρόοδο και να αφήσεις πίσω τις παλιές “κακές” συνήθειες, χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που επηρεάζει τη μη ικανότητα σου να φτάσεις τους στόχους σου ή σε αφήνει να νιώθεις λιγότερο παραγωγικός από όσο θα ήθελες.

Έτσι, αυτό που μπορεί να σκέφτεσαι ως “τεμπελιά” μπορεί να είναι ένας τρόπος να ενεργοποιήσεις τη συμπεριφορά σου και να ξεφορτωθείς μια παλιά, άχρηστη συνήθεια σου που σε κρατούσε μακριά από την αίσθηση ότι είσαι παραγωγικός και ότι κατακτάς τους στόχους σου.

Εδώ θα βρεις ορισμένες τέτοιες συνήθειες που σε εμποδίζουν να φτάσεις στους στόχους σου. Αν κάτι από τα παρακάτω σου μοιάζει οικείο, μην ανησυχείς – δεν είσαι ο μόνος:

Θέτεις πολύ μεγάλους ή πολύπλοκους στόχους. Όλοι θέλουν να φτάσουν στην κορυφή, αλλά πρέπει να υπολογίσουμε πόση προσπάθεια και χρόνος χρειάζεται για να φτάσουμε εκεί. Αν παραδίνεσαι μετά από κάποια ώρα, δεν είναι επειδή είσαι τεμπέλης αλλά γιατί συνειδητοποιείς ότι δεν υπολόγισες σωστά το χρόνο και την προσπάθεια που κατέβαλες.

Επιδιώκεις να είσαι τέλειος. Όταν δουλεύεις για ένα στόχο, θέλεις ο δρόμος να είναι εύκολος και βατός, ενώ στην πραγματικότητα, το μονοπάτι για την κατάκτηση των στόχων σου είναι γεμάτο στροφές και πισωγυρίσματα.

Ακούς τον εσωτερικό σου κριτή. Αν ο όρος ”τεμπέλης” είναι κομμάτι του εαυτού σου, τότε πιθανόν να έχεις περισσότερες αρνητικές ιδέες για σένα που προέρχονται από την εσωτερική κριτική που κάνεις συνήθως.

Μπορεί να φέρνεις αυτή την εσωτερική φωνή ως μια προσπάθεια να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου. Τι συμβαίνει; H επικριτική φωνή εστιάζει στα ελαττώματα και τις ελλείψεις σου παρά στα δυνατά σου σημεία και τα θετικά σου στοιχεία που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις μπροστά.

Ακούς την κριτική των άλλων. Καθώς μαθαίνεις τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου μέσα από εμπειρίες, λαμβάνεις feedback από άλλους που σε βοηθά να διαμορφώσεις την άποψη που έχεις για τον εαυτό σου.

Όταν κάποιος σημαντικός για σένα σε αποκάλεσε τεμπέλη στο παρελθόν, αυτό μπορεί να επηρέασε τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου στην ενήλικη ζωή. Επίσης ακούς ανθρώπους να κριτικάρουν την προσπάθεια σου στην ενήλικη ζωή σου, αφήνοντας σε με αμφιβολίες.

Δε δημιουργείς πλάνο δράσης. Όταν βρίσκεις την έμπνευση και ενθουσιάζεσαι για ένα νέο στόχο, μπορεί να ξεχάσεις τη σπουδαιότητα να φτιάξεις ένα πλάνο. Ο ενθουσιασμός σου για ένα στόχο μπορεί να σε κάνει να κινείσαι γρήγορα και με πολύ πάθος, αλλά μετατρέπεται σε αίσθηση ότι είσαι καταβεβλημένος και χωρίς σκοπό.

Τι να ξεκινήσεις να κάνεις

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις, ώστε να αντιστρέψεις το κλίμα και να φτάσεις στους στόχους σου:

Δημιούργησε μικρούς, εφικτούς στόχους. Μπορείς να συνεχίσεις να επιθυμείς να κατακτήσεις την κορυφή, αλλά μοίρασε το μεγαλεπήβολο στόχο σου σε μικρότερους στόχους. Αυτό θα σε βοηθήσει να νιώσεις περισσότερος βολικά ώστε να συνεχίσεις να ανεβαίνεις προς την κορυφή.

Καθώς συνειδητοποιείς τη μεγάλη εικόνα, θυμήσου τα σημεία κλειδιά που θα σου χρειαστούν. Αν χρειαστεί, εφάρμοσε τα παρακάτω σε μικρότερους και βραχυπρόθεσμους στόχους.

Πάρε χρόνο να αναπτύξεις ένα πλάνο. Κάτσε και σκέψου τις επιθυμίες. τους στόχους σου και λάβε υπόψη σου αυτά τα μικρά και εφικτά βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να φτάσεις εκεί. Να είσαι ρεαλιστής για την προσπάθεια, το χρόνο, τα χρήματα, τη βοήθεια ή άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στο να φτάσεις τους στόχους σου. Να εξελίσσεσαι με ένα πλάνο που θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο σίγουρος και ήρεμος, όταν νιώθεις απογοητευμένος, ή έχεις πισωγυρίσματα.

Eπικεντρώσου στις δυνάμεις σου. Αν έχεις συνηθίσει σε μια κριτική που κάνει focus στις ελλείψεις και τα λάθη σου, θα βρεις πολλά θετικά εστιάζοντας στις προσωπικές σου δυνάμεις. Βρίσκεις δύσκολο να σκεφτείς κάποια από τις προσωπικές σου δυνάμεις;

Λάβε υπόψη σου κάθε πρόκληση με την οποία ήρθες αντιμέτωπος και χρησιμοποίησε αυτή την εμπειρία. Αν βρίσκεις δύσκολο να βρεις σε ποια πράγματα είσαι καλός, ρώτα τους φίλους ή την οικογένεια σου. Μπορείς επίσης να βρεις υλικό και online.

Γιόρτασε τις μικρές σου νίκες. Το να γιορτάζεις τις νίκες σου καθώς προσεγγίζεις τους μικρούς σου στόχους, μπορούν να σε βοηθήσουν να συνεχίσεις παρακάτω. Η περηφάνια όταν φτάνεις στους στόχους σου μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τη χαμένη θετική σου προσέγγιση. Έτσι μαθαίνεις να αυξάνεις την αυτο-αποτελεσματικότητα με κάθε σου κατόρθωμα, το οποίο θα σε βοηθήσει να βρεις την μακροπρόθεσμη επιτυχία σου.

Δέξου βοήθεια.  Είναι οκ να ζητήσεις βοήθεια, όταν συνδέεσαι με σημαντικούς ανθρώπους με θετικό, υγιή τρόπο. Επίτρεψε αυτοί οι σημαντικοί υποστηρικτικοί άνθρωποι να γίνουν μέρος της εμπειρίας σου.

Μπορεί να τους θες για να γιορτάσεις μαζί τους ή για να να τους συμβουλευτείς, όταν χρειαστείς την εμπειρία τους και βρεθείς σε κάποιο εμπόδιο ή πισωγύρισμα.

Βρες τη δύναμη και την επαναβεβαίωση από σημαντικούς ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σου και αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Φυσική κατάσταση

Το αίσθημα της τεμπελιάς που έχεις μπορεί επίσης να επηρεάζεται από τον τρόπο που φροντίζεις τη φυσική σου κατάσταση.

Μπορείς να μάθεις να έχεις νέες συνήθειες για να κατακτήσεις τους στόχους σου, να σταματήσεις τις αρνητικές σου σκέψεις, αλλά επίσης χρειάζεται να λάβεις υπόψη σου όλα όσα κάνεις για το σώμα σου.

Φροντίζοντας τη φυσική κατάσταση του σώματος σου μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την ενέργειά σου, πράγμα που σου επιτρέπει να βάλεις αυτές τις θετικές αλλαγές σε πράξη.

Διατροφή

Το τι τρως παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο ενεργητικός νιώθεις. Όταν το πρόγραμμά σου δεν σου επιτρέπει να οργανώνεις και να προετοιμάζεις το φαγητό σου, τότε επιλέγεις γρήγορες λύσεις που σου προσφέρουν συνήθως χαμηλή διατροφική αξία, πράγμα που δε σε βοηθά να διατηρήσεις τα κατάλληλα επίπεδα ενέργειας.

Τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, για παράδειγμα βοηθούν το σώμα να κρατήσει τα σωστά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε κάνουν να νιώθεις δραστήριος κατά τη διάρκεια της μέρας.

Παραδείγματα τροφών και ποτών που μπορούν να σε βοηθήσουν να αυξήσεις την ενέργεια σου συμπεριλαμβάνουν:

  • Αμύγδαλα
  • Σολομός
  • Μπανάνα
  • Γιαούρτι
  • Βρώμη
  • Σκούρα πράσινα χορταρικά
  • Κοτόπουλο
  • Νερό

Παραδείγματα τροφών και ποτών που πρέπει να αποφεύγεις αν θες να αυξήσεις την ενέργειά σου:

  • Τηγανητές πατάτες
  • Καραμέλες
  • Ψωμί
  • Ζαχαρούχα ποτά
  • Donuts
  • Επιδόρπια
  • Aλκοόλ

Αν και τα λιπαρά φαγητά μπορούν να σου προσφέρουν ένα προσωρινό boost ενέργειας, είναι μικρής διάρκειας και σε αφήνει με την αίσθηση ότι τα επίπεδα ενέργεια πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα. Η ώρα που λαμβάνεις τα γεύματα και τα επιδόρπια σου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ενέργειάς σου επίσης.

Το να τρως μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις σταθερά τα επίπεδα της ενέργειάς σου, σε σύγκριση με το να τρως μεγαλύτερα, βαρύτερα γεύματα που σε αφήνουν συχνά με το αίσθημα της κούρασης.

Άσκηση

Όταν είσαι κουρασμένος και τεμπελιάζεις, το τελευταίο πράγμα που θες είναι να γυμναστείς. Όμως, το να γυμνάζεις το σώμα σου μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα της ενέργειας σου και γενικά τα επίπεδα της παραγωγικότητας σου. Έρευνα έδειξε ότι και μέτρια επίπεδα άσκησης μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στα επίπεδα της ενέργειας σου, βοηθώντας να μειώσεις τις λιγούρες σου.

Τρόποι για να βάλεις περισσότερη άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Περπάτημα με το σκύλο σου
  • Jogging με ένα φίλο
  • Hiking με ένα group
  • Συμμετοχή σε ένα group fitness class
  • Δοκίμασε ένα καινούργιο yoga class

Ύπνος

Οι συνήθειες του ύπνου μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στα επίπεδα της ενέργειας. Αν τείνεις να νιώθεις ότι βαριέσαι, θα πρέπει να σκεφτείς ότι μπορεί να κοιμάσαι υπερβολικά το βράδυ ή ότι κοιμάσαι περιστασιακά κατά τη διάρκεια της μέρας.

Δημιουργώντας μια υγιεινή ρουτίνα ύπνου μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα ύπνου και νιώθεις περισσότερο ισορροπημένος και ενεργητικός, ώστε να αναλαμβάνεις διάφορα tasks και να είσαι περισσότερο αποδοτικός.

Αν είσαι νυχτοπούλι ή σου αρέσει να κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της μέρας, για να γίνει η αλλαγή θα χρειαστεί λίγη δουλειά. Ωστόσο, το να είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ανεβασμένη ενέργεια και να μπορείς να διατηρείς τα επίπεδα της ενέργειάς σου κατά τη διάρκεια της μέρας, κάνει τη ρουτίνα γύρω από τον ύπνο να αξίζει.

Τι να λάβεις υπόψη σου σχετικά με τη ρουτίνα ύπνου σου:

  • Προσπάθησε να πηγαίνεις για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ
  • Στόχευε για 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ
  • Περιόρισε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον 1 ώρα πριν πέσεις για ύπνο
  • Περιόρισε την καφεΐνη μετά το μεσημεριανό σου

Διαχείριση του stress

To να είσαι συνέχεια κάτω από πρόγραμμα, με απαιτήσεις και ευθύνες να πέφτουν πάνω σου σε πολλά κομμάτια της ζωής σου, μπορεί να σε αφήσει σωματικά και συναισθηματικά κατάκοπο.

Σε αυτές τις στιγμές σου είναι δύσκολο να κάνεις ενεργητικά βήματα και να πάρεις αποφάσεις γιατί είσαι εξουθενωμένος. Τα συναισθήματα της εξουθένωσης μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις όπως όταν βαριέσαι και είσαι κάτω από συνθήκες stress και καταπίεσης.

Σύμφωνα με το American Psychological Association, μερικοί χρήσιμοι τρόποι να διαχειριστείς το stress σου περιλαμβάνει πράγματα όπως:

  • Βάλε την άσκηση και γενικά την κίνηση στη μέρα σου
  • Βρες λόγους να χαμογελάς
  • Αύξησε την υποστήριξη από το περιβάλλον σου
  • Εξασκήσου στο διαλογισμό ή την προσευχή καθημερινά

Τα όρια

Ένα εγγυημένο επίπεδο για να ελέγχεις τα επίπεδα του stress σου είναι ότι χρησιμοποιείς το χρόνο σου έξυπνα. Μπορεί να είναι εύκολο να πεις ναι στους συναδέλφους σου, στον άνδρα σου, στα παιδιά, και στους φίλους. Έτσι, στην πραγματικότητα, βρίσκεις τον εαυτό σου να μην μπορεί να αισθανθεί ουσιαστικά χαρούμενος από αυτά που κάνεις.

Δες που ξοδεύεις το χρόνο σου, φτιάξε λίστα με τα tasks που δεν έχεις ολοκληρώσει και πρέπει να κάνεις, λάβε υπόψη σου που μπορείς να πεις ευγενικά όχι, ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χρόνο για πράγματα που χρειάζονται την προσοχή και την ενέργεια σου.

Αν η ιδέα να βάζεις όρια είναι νέα σε σένα, τα πρώτα βήματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν να δώσεις στον εαυτό σου υπόσχεση να το κάνει ξεκινώντας με μικρά πράγματα. Μπορεί να φοβάσαι στο πως οι άνθρωποι θα ανταποκριθούν, και αυτό είναι οκ.

Θυμήσου ότι ο στόχος σου είναι να βελτιώσεις τον εαυτό σου, να αυξήσεις την ενέργεια σου και να νιώσεις δυνατός στο να βάζεις tasks και στόχους που είναι σημαντικοί για σένα. Το να βρίσκεις χρόνο για σένα είναι το μυστικό και βάζοντας τα προσωπικά σου όρια αναφορικά με το χρόνο σου θα σε βοηθήσει να το κάνεις.

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους!

Τέλος, όταν νιώθεις να τεμπελιάζεις είναι φυσικό να κοιτάς γύρω σου και να νομίζεις ότι όλοι οι άλλοι το κάνουν σωστά εκτός από σένα. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να πέσει στην παγίδα να συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους.

Θυμήσου, η επικριτική φωνή που έχεις μέσα σου αποτελεί εμπόδιο ως προς την παραγωγικότητα και σε κρατά κολλημένο. Άφησε τον εαυτό σου να είναι διαφορετικός και θυμήσου ότι το ταξίδι είναι μοναδικά δικό σου.

Μπορείς να σταματήσεις να νιώθεις ότι είσαι οκνηρός κάνοντας μικρά βήματα για αυτοβελτίωση, αυξάνοντας την ενέργειά σου, βελτιώνοντας τους στόχους σου και βάζοντας υγιή όρια.

Βάζοντας τις προτεραιότητες σου και κάνοντας συνεχή βήματα, είναι το κλειδί για την μακροπρόθεσμη αλλαγή και δεν υπάρχει καλύτερη ώρα από το παρόν για να κάνεις το πρώτο βήμα.


Πηγή: verywellmind.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου