Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αθλητές παγκοσμίως στο Tae Kwon Do, έχοντας στο ενεργητικό του 2 αργυρά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο. Υπήρξε σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.

Πατέρας δύο παιδιών πλέον, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το CrossFit και συμμετέχει σε running events. Με αφορμή τη συμμετοχή του και φέτος στα 5χλμ του Santorini Experience, που θα διεξαχθεί στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης στις 6-8 Οκτώβρη 2017, τον ρωτήσαμε μερικά πράγματα για τη σχέση του με το τρέξιμο, αλλά και για τον προπονητικό ρόλο που θα έχει στην διοργάνωση.

Photo Credits: Elias Lefas

Πότε ξεκίνησες το τρέξιμο και με ποια αφορμή;

Το τρέξιμο το ξεκίνησα σχετικά νωρίς στην αθλητική μου καριέρα, καθώς ο πατέρας μου -και δάσκαλος μου- είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη αγάπη για αυτό. Πολλές φορές με έπαιρνε μαζί του είτε έτρεχε στο βουνό της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) είτε στο Καυτανζόγλειο.

Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις σου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή μίας προπόνησης τρεξίματος;

Τα συναισθήματα πρέπει να είναι πάντα θετικά, ιδίως στο τρέξιμο, σε σχέση με την προπόνηση του Tae Kwon Do. Στο Tae Kwon Do, αν έχεις κουραστεί, μπορείς να στηριχτείς στην εμπειρία και στην τακτική, στο τρέξιμο όμως όχι.

Photo Credits: Elias Lefas 

Ποια πιστεύεις ότι είναι η αξία του τρεξίματος συμπληρωματικά στον προγραμματισμό προπονήσεων TaeKwonDo;

Την αξία του τρεξίματος ομολογώ την ανακάλυψα ολοκληρωτικά στα τελευταία χρόνια της καριέρας μου. Με την γνωριμία μου με τον coach του στίβου Παναγιώτη Τσακλή στην Θεσσαλονίκη, όπου με μεθοδικη και πολύ σωστή δουλειά κατάφερα επιδόσεις στην γενική αλλά και στην ειδική φυσική κατάσταση που δεν τις φανταζόμουν ποτέ. Έκτοτε συμβουλεύω όλους τους συναθλητές μου να κάνουν το τρέξιμο αναπόσπαστο κομμάτι του προπονητικού τους προγραμματισμού.

Photo Credits: Vangelis Patsialos

Πού προτιμάς να τρέχεις; ‘Έχεις κάποια αγαπημένη διαδρομή;

Όπως ο κάθε Θεσσαλονικιός δρομέας, έτσι κι εγώ αγάπησα την διαδρομή στις Γέφυρες στο Σέιχ Σου. Υπάρχουν κι άλλα κομμάτια στο βουνό μας αλλά περισσότερο από αυτή δεν μου αρέσει καμία περισσότερο.

Έχοντας το “μικρόβιο” του πρωταθλητισμού για τα καλά μέσα σου, πιέζεις στα τρεξίματά σου προσπαθώντας για καλύτερες επιδόσεις;

Θα πιέσω όταν πρέπει κι όταν είναι ο σκοπός της προπονητικής μου μονάδας. Πολλές φορές το να πιέσεις μια επίδοση σε μια προπόνηση είναι χειρότερο από το να κάνεις ένα ρεπό. Η πίεση μπορεί εκτός από το χειρότερο σενάριο του τραυματισμού, να φέρει κόπωση και να χαλάσει τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό ή ακόμα χειρότερο ένα φορμάρισμα.

Photo Credits: Elias Lefas 

Γιατί επιλέγεις να τρέχεις σταθερά στα 5km του Santorini Experience? Ποια στοιχεία ξεχωρίζεις σε αυτή σου την εμπειρία;

Επειδή είναι μια απίθανη trail running διαδρομή αρκετά μεγάλου βαθμού δυσκολίας, με υπέροχη θέα και φοβερή «συναδελφικότητα» από όσους συμμετέχουν. Στις μεγαλύτερες διαδρομές τα πράγματα είναι λίγο πιο ανταγωνιστικά και δεν είναι κάτι που επιθυμώ να εμπλακώ μετά από τόσα χρόνια ανταγωνιστικού πρωταθλητισμού.

Πέρα από τη συμμετοχή σου στα 5km του Santorini Experience, έχεις και προπονητικό ρόλο, παραδίδοντας μαθήματα TaeKwonDo. Τι να περιμένουν φέτος οι συμμετέχοντες από σένα;

Φέτος θα είμαι πάλι εκεί για να προσπαθήσω να μοιράσω εμπειρίες και συμβουλές που έχω αποκομίσει από μια αθλητική σταδιοδρομία 30 ετών. Σίγουρα ένα μάθημα δεν είναι αρκετό για να προλάβω να μάθω κάτι σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά αυτή η αύρα που υπάρχει ανάμεσα σε εμένα και σε νέα παιδιά του αθλήματος είναι κάτι που δεν το ανταλλάσσω με τίποτα.

Photo Credits: Elias Lefas 


Επιμέλεια άρθρου: Runster.gr

Ευχαριστούμε πολύ τον Aλέξανδρο Νικολαΐδη για την όμορφη συνέντευξη, καθώς επίσης και το Santorini Experience.