‘Ένιωσα ότι έπρεπε να θέσω στους αθλητές μου ένα καλύτερο παράδειγμα’

Η Karra Busch είναι 35 ετών καθηγήτρια και προπονήτρια Μπάσκετ, Softball και Golf, ενώ ζει στο Ozark του Arkansas.

Πλέον τρέχει εδώ και τρία χρόνια και ο λόγος ήταν ότι ήθελε να αναγνωρίσει ξανά τον εαυτό της στον καθρέφτη. Συνήθως τρέχει 3-5 φορές την εβδομάδα ενώ κάνει τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα cross-training. Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη που της πήρε το Runners World.

Ποιο είναι το καθημερινό σου πρόγραμμα;

Αν ο καιρός είναι καλός ξυπνάω και τρέχω αρκετά νωρίς 2-3 φορές την εβδομάδα. Αν ο καιρός δεν είναι ο κατάλληλος τρέχω αργά μετά το παιχνίδι της ομάδα.

Τρέχεις σε αγώνες; Αν ναι, πόσο συχνά και τι είδους αγώνες κάνεις;

Ναι, τρέχω και αγαπάω τους αγώνες επειδή διατηρούν τα κίνητρά μου. Προσπαθώ να τρέχω το λιγότερο έναν αγώνα κάθε μήνα. Προτιμώ την απόσταση των 10 χιλιομέτρων, αλλά έχω τρέξει και πολλούς αγώνες 5 χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής, έχω τρέξει έναν Ημιμαραθώνιο και σκοπεύω να τρέξω έναν ακόμα φέτος. Κάποια στιγμή θα προσπαθήσω και την απόσταση του Μαραθωνίου.

Έχεις συμμετάσχει σε άλλα αθλήματα ή δραστηριότητες; Αν ναι, τι δραστηριότητες και πόσο συχνά;

Μου αρέσει να παίζω golf όποτε προλαβαίνω. Επίσης έκανα υψηλής έντασης διαλειμματικής άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο, αλλά τώρα αγωνίζομαι να χωρέσω την προπόνηση δύναμης με βάρη και την προπόνηση cross-training στο πρόγραμμά μου.

Ποια είναι η καλύτερη επιβράβευση στο τρέξιμο σου;

Η καλύτερη επιβράβευση είναι ότι γνωρίζω που ήμουν και πως ξεκίνησα και να βλέπω που έχω φτάσει τώρα. Το τρέξιμο μου έχει δείξει ότι είμαι ικανή να καταφέρω οτιδήποτε βάζω στο μυαλό μου. Μου αρέσει να νιώθω τους μύες μου ζωντανούς.

Περιέγραψέ μας την διαδρομή που έχανες κιλά.

Ξεκίνησα 117 κιλά και 1.83 ύψος και κουβαλούσα το βάρος μου σχετικά καλά λόγο ύψους, παρότι ήμουν παθολογικά παχύσαρκη. Το μεγαλύτερο βάρος το απόκτησα αφότου σταμάτησα να παίζω μπάσκετ και μετά που γέννησα την κόρη μου. Κράτησα αυτό το βάρος για πάρα πολλά χρόνια και ήμουν τόσο κουρασμένη που δεν αναγνώριζα τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Τότε μια μέρα αποφάσισα να πάω για τρέξιμο επειδή θα τρέχαμε ένα μίλι με τις παίκτριες μου και θα κατέγραφα τους χρόνους. Το πρώτο μίλι μου (1600 μέτρα) το ολοκλήρωσα σε 21 λεπτά! Αλλά την επόμενη εβδομάδα το ολοκλήρωσα σε 19:21. Ήμουν τόσο περήφανη για μένα.

Στην συνέχεια αποφάσισα να αλλάξω διατροφικές συνήθειες. Άρχισα να καταναλώνω 1200 θερμίδες την ημέρα και να καταγράφω τις τροφές μου στην εφαρμογή MyFitnessPal. Επίσης κατέγραφα τους χρόνους μου στο Runkeeper. Δεν μιλούσα σε κανέναν για την προσπάθειά μου, ούτε στον συζυγό μου. Ωστόσο όταν έχασα 22 κιλά, ο κόσμος άρχισε και μου έκανε ερωτήσεις. Αυτό μου έδωσε περισσότερη ώθηση για να συνεχίσω ακόμα πιο σκληρά την προσπάθειά μου, αλλά ακόμα δεν παραδεχόμουν ότι προσπαθώ να χάσω βάρος. Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση του στόχου μου οφείλεται στο ότι το κράτησα για τον εαυτό μου και είχα υποσχεθεί να είμαι συνεπής. Σε μόλις 9 μήνες έχασα 50 κιλά και έπεσα από το νούμερο 18 στο 12. Έπειτα από την απώλεια βάρους, έβαλα κάποιες διαλειμματικές προπονήσεις υψηλής έντασης για να τονώσω τους μύες και το δέρμα μου. 3 χρόνια αργότερα είμαι στο νούμερο 5 ή 6 και διατήρησα την απώλεια των 50 κιλών.

Ποιο είναι το μυστικό σου για την διατήρηση αυτής της απώλειας;

Το κλειδί για την επιτυχία της απώλειας του βάρους μου είναι η συνέπεια και κρατώντας τα σχέδια και τους στόχους μου για τον εαυτό μου. Έμαθα ότι πρέπει να επιμείνεις με συνέπεια στην προσπάθεια σου για να δεις πρόοδο. Και αυτό είναι το δυσκολότερο μέρος. Για αυτό προσπάθησε να πάρεις την καλύτερη απόφαση όποτε χρειάζεται.

Πως διατηρείς τα κίνητρά σου;

Για να διατηρώ τα κίνητρά μου, βάζω συνέχεια στόχους και προσπαθώ να διασκεδάζω. Τρέχω σε αγώνες που γίνονται σε νέες τοποθεσίες για εμένα και βλέπω νέες εικόνες. Βρίσκω νέο εξοπλισμό για τρέξιμο και ανυπομονώ να τον δοκιμάσω, και προσπαθώ να δοκιμάζω πράγματα που είναι έξω από την ζώνη άνεσής μου.

Έχεις κάποια αγαπημένα motivational quotes;

  • ‘You cannot out run your fork.’
  • ‘You are what you continually do.’
  • ‘If you believe you can or if you believe you can’t, you are correct.’

Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι σου;

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος μου είναι να συμπεριλάβω και άλλες cross-training προπονήσεις στο εβδομαδιαίο μου πρόγραμμα και ο μακρυπρόθεσμος στόχος μου είναι, να τρέξω τον πρώτο μου Μαραθώνιο.

Υπάρχει κάτι άλλο που θέλεις να μας πεις;

Σαν προπονήτρια, ένιωσα την ανάγκη να είμαι ένα καλύτερο παράδειγμα για τις παίκτριές μου. Νιώθω ότι η προσπάθειά μου βοηθάει να παρακινήσω τα κορίτσια μου να δουλεύουν σκληρότερα στο γήπεδο!


Πηγή: runnersworld.com