Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου!

Δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφύγεις: θα βρεις εμπόδια στο δρόμο της κατάκτησης των fitness στόχων σου. Όμως, το να καταδικάζεις τον εαυτό σου επειδή παρέλειψε μια μέρα να πάει στο γυμναστήριο ή επειδή έφαγε μια φέτα κέικ παραπάνω, πίσω τελικά θα καταφέρει να σε πάει.

“Είναι ΟΚ να ξεφεύγεις μια φορά στο τόσο, απλά να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο του”, σύμφωνα με τον αθλητικό ψυχολόγο Alexander T. Latinjak.

Τελείωσες όλα τα μπισκότα

Πες στον εαυτό σου: “Αποδέχομαι ότι δεν είμαι τέλειος – αλλά επιλέγω να εστιάσω πάλι στην υγιεινή διατροφή.”

Μη το κάνεις τεράστιο θέμα, χρησιμοποίησέ το ως μια ευκαιρία να μείνεις πιστός στην απόφασή σου.

Παρέλειψες την πρωινή γυμναστική για να κοιμηθείς

Ρώτα: «Τι μπορώ να κάνω, ώστε να μην ξανά συμβεί;»

Το μυστικό είναι να μην αποθαρρυνθείς και να παρατήσεις εντελώς τα πρωινά workouts. Ίσως αύριο να βάλεις ένα ακόμα ξυπνητήρι ή σήμερα να κοιμηθείς λίγο νωρίτερα.

Έχε στο μυαλό σου ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειάζεσαι περισσότερο ύπνο, το ότι άφησες μια προπόνηση δεν σημαίνει ότι απέτυχες. Βρες μια άλλη ώρα που να μπορείς να κάνεις τη γυμναστική εκείνης της μέρας ή επέστρεψε από αύριο στο συνιθησμένο πρόγραμμα σου.

Το παράκανες με το αλκοόλ

Θυμήσου: «Δεν είναι το ποιος είσαι, αλλά ποιος θες να γίνεις.»

Αν δεν είσαι χαρούμενος με τον εαυτό σου ή τη συμπεριφορά σου, θύμισε στον εαυτό σου ότι κάνεις βήματα.

Δεν μπορείς να ξεγράψεις όλες τις παλιές σου συνήθειες σε ένα βράδυ: “Είμαι συνεχώς στην προσπάθεια. Τι μπορώ να μάθω από αυτό;” Χρησιμοποίησε το συμβάν με το αλκοόλ ως μια στιγμή στοχασμού. Σκέψου τι είναι αυτό που πυροδοτεί την επιθυμία σου για αλκοόλ. Για παράδειγμα, αν είσαι έξω με ένα φίλο σου που πίνει πολύ, την επόμενη φορά συναντηθείτε για φαγητό ή βόλτα, αντί να πάτε για ποτό. Ή στην περίπτωση που πίνεις περισσότερο κρασί ενώ τρως και χαζεύεις το αγαπημένο σου σόου στην τηλεόραση, πες στον εαυτό σου ότι δεν πρόκειται να συνεχίζεις να πίνεις.

Δεν βλέπεις αποτελέσματα από τη νέα σου ρουτίνα προπόνησης

Σκέψου: “Δεν ασκούμαι επειδή θα χάσω βάρος. Ασκούμαι επειδή (σκέψου άλλα οφέλη πνευματικά και σωματικά)”

Ένα workout (ή μερικά) δεν είναι δυνατό να έχουν ως αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από το να χάσεις υγρά. Σταμάτα να προσπαθείς να παρακινείς τον εαυτό σου με την υπόσχεση αλλαγών στη ζυγαριά σου. Αντίθετα, φτιάξε μια λίστα με τα οφέλη πέρα από την απώλεια βάρους. Έτσι αν τρέχεις, πιθανόν να πεις, “Τρέχω σήμερα επειδή με κάνει να νιώθω γρήγορος, επειδή μου αρέσει να περνάω χρόνο στο πάρκο, επειδή μου αρέσει να το κάνω με τους φίλους μου.”


Πηγή: health.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com