Όσον αφορά το σώμα σου, γνωρίζεις ότι η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι ευεργετικές για το σώμα σου. Με το μυαλό όμως τι γίνεται;

Το μυαλό μπορεί και αυτό να συσσωρεύει τοξικά απόβλητα με αποτέλεσμα να διαχειρίζεται πολύ πιο δύσκολα τα εμπόδια που μπορεί κατά καιρούς να προκύπτουν.

Ακολούθησε το παρακάτω detox πρόγραμμα, ώστε να νιώσεις πιο ήρεμη στο τέλος της εβδομάδας.

Ημέρα 1: Να είσαι πιο συνειδητοποιημένη με οτιδήποτε σε περιβάλλει

Πλέον, όλοι (σε διαφορετικό βαθμό) επηρεάζονται από τα social media και τις διαφημίσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι αυτό έχει αντίκτυπο και στη πνευματική σου κατάσταση. Σήμερα, προσπάθησε να αποκτήσεις επίγνωση για το πώς το περιβάλλον γύρω σου σε κάνει να νιώθεις.

Κατά τη διάρκεια της μέρας σου, σταμάτησε μια φορά το πρωί, μία το απόγευμα και τελευταία πριν κοιμηθείς και κράτα σημειώσεις για πράγματα που έγιναν μέσα στη μέρα και πώς σε έκαναν να αισθανθείς. Ήσουν στρεσαρισμένη, αναζωογονημένη, καταβεβλημένη; Δε θα επικρίνεις κανένα σου συναίσθημα, σαν να είσαι απλά δημοσιογράφος. Προσπάθησε να βρεις τρόπους να αντιμετωπίσεις τις δραστηριότητες που σε επηρέασαν αρνητικά και ενθουσιάσου με εκείνα που είχαν θετικό αντίκτυπο.

Ημέρα 2: Ξεφορτώσου το χάος

Όταν η μέρα ή η εβδομάδα σου δεν πάει ακριβώς όπως το σχεδίασες, συχνά μπορεί να νιώσεις αδύναμη μέσα στην ίδια σου τη ζωή. Τη 2η μέρα, σχεδίασε στο μυαλό σου τη μέρα σου από το πρωί ως το βράδυ. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις ένα ημερολόγιο. Κάνε τον προγραμματισμό σου και προσπάθησε να μην υποκύψεις στον πειρασμό να γεμίσεις κάθε κενό του. Κράτα τον εαυτό σου συγκεντρωμένο γνωρίζοντας τι χρειάζεται να γίνει και πότε και μετά κάντο! Δε θα χρειάζεται να αναρωτιέσαι τι συνέβη στη μέρα σου – θα γνωρίζεις και αυτό θα σου δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια για τις μέρες που έρχονται.

Ημέρα 3: Απελευθερώσου από εμμονές

Πιθανόν θα έχεις ακούσει την έκφραση “Έχω πολλά πράγματα” σε μια καθημερινή κουβέντα. Ίσως κατά καιρούς το έχεις πει και εσύ. Οι πολυάσχολοι άνθρωποι μπορεί συχνά να είναι σε ένα mood “οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ” και να κλείνει σχεδόν πάντα η μέρα τους με ένα ξεφύσημα! Είναι εμμονικοί με την ενασχόληση κάθε μικρής λεπτομέρειας της ζωής και αγαπούν την αίσθηση του ελέγχου. Αλλά κάθε φορά είναι αγχωμένοι. Αν νιώθεις πώς και εσύ πνίγεσαι με τη to – do λίστα σου πρέπει να την ελαφρύνεις από μερικά πράγματα. Σήμερα, ψάξε τρόπους να διοχετεύσεις την ενέργεια σου σε δραστηριότητες που είναι οι πιο σημαντικές και άσε τις υπόλοιπες.

Ημέρα 4: Μέτρα (και ξαναμέτρα) τα πράγματα για τα οποία είσαι τυχερή.

Κάνοντας το μια φορά τη μέρα δεν είναι αρκετό για να κρατήσει το μυαλό σου καθαρό. Σήμερα, προσπάθησε να δημιουργήσεις μια συνεχή ροή ευγνωμοσύνης. Πάρε μια στιγμή, να δεις στο κινητό σου μερικές φωτογραφίες και να νιώσεις τις ευχάριστες στιγμές να σε κατακλύζουν. Βάλε στο σπίτι σου σημειωματάκια με θετικές σκέψεις και άστα για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ημέρα 5: Προσπέρασε τις επαναλήψεις

Ένα από τα πιο καταστροφικά παιχνίδια που μπορεί να παίξει το μυαλό σου είναι να επαναλαμβάνει οδυνηρά γεγονότα που σου έχουν συμβεί. Κάποιος μπορεί να έχει πει ή να έχει κάνει κάτι άσχημο σε σένα πριν χρόνια και το μυαλό σου να στο δείχνει και να σε “χτυπάει” ξανά και ξανά. Όταν αυτές οι αρνητικές σκέψεις κάνουν την εμφάνιση τους, πάτα το fast – forward και εστίασε στα θετικά πράγματα που συμβαίνουν τώρα.

Ημέρα 6: Αντιστάσου στην αντίσταση

Σήμερα, είναι ώρα να πάρεις μια ανάσα και να σκεφτείς τι συνέβη τις προηγούμενες 5 μέρες. Αντέδρασες συνειδητοποιημένα στις καταστάσεις που προέκυψαν; Που ήσουν αντιδραστικός; Πότε είχες τον έλεγχο του τι έκανες και έλεγες; Πάρε λίγα λεπτά να γράψεις τέτοια παραδείγματα και αναρωτήσου πώς την επόμενη φορά θα μπορούσες να είχες δράσει διαφορετικά.

Ημέρα 7: Γέμισε το μυαλό σου

Μια τελική άσκηση: Πήγαινε πίσω σε όλη την εβδομάδα και γράψε θετικές επιρροές, εξαιρετικές συζητήσεις και γιόρτασε τις μικρές σου νίκες. Θυμήσου αστεία περιστατικά με φίλους. Ανακάλεσε τα μπράβο που πήρες για τη δουλειά που έκανες καλά. Γέμισε το μυαλό σου μόνο με τα καλά και τα θετικά που συνέβησαν. Βοήθησε το μυαλό σου να γνωρίζει τα πιο όμορφα πράγματα για τη ζωή και αντικατέστησε εκείνα που δεν αξίζουν την προσοχή σου.

Όταν τελειώσεις με την 7ήμερη αποτοξίνωση, άσε μερικές από τις ασκήσεις να σου γίνουν συνήθεια. Κάντες μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας και σύντομα δε θα καταλαβαίνεις ότι τις κάνεις.


Πηγή: mindbodygreen.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου