Έχεις ένα μεγάλο στόχο στο μυαλό σου; Είναι τέλειο το «μεγάλο» όνειρο! Το κλειδί όμως για να το ζήσεις είναι να σκέφτεσαι βήμα βήμα. Δες παρακάτω πώς!

Ανακάλυψε το κίνητρο

Όταν θέτεις βραχυπρόθεσμους στόχους, αναρωτήσου «Γιατί το κάνεις;». Αν θες να χάσεις 20 κιλά για την ετήσια οικογενειακή συνάντηση, σκέψου «Γιατί είναι σημαντικό για σένα;». Συνέχισε αυτή την άσκηση μέχρι να εντοπίσεις το αληθινό και βαθύ λόγο πίσω από το στόχο σου. Τότε θα μπορείς να βάζεις στόχους που βασίζονται σε ένα σκοπό και σε διατηρούν κινητοποιημένο. Χωρίς αυτό το σκοπό, το να βγεις από το δρόμο σου είναι πανεύκολο.

Διάλεξε τον καθαρό δρόμο της επιτυχίας

Είναι συναρπαστικό να θες ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα, όμως πώς θα φτάσεις σε αυτό; Παραδείγματος χάριν, θες να τρέξεις τα 5Κ σε λιγότερο από 25 λεπτά. Η ειδικότητα του στόχου σου είναι ιδανική, τώρα πρέπει να θέσεις ξεκάθαρα βήματα για να το πετύχεις. Ανέπτυξε μια σειρά από αυξανόμενους στόχους, όπως να κάνεις 1Κ σε 6 λεπτά, χτίζοντας και φτάνονται με αυτό τον τρόπο στο αποτέλεσμα.

Παρακολούθησε την πορεία

Με τους μακροπρόθεσμους στόχους, πρέπει να ξέρεις από που ξεκινάς. Όμως, η αρχή είναι το ίδιο σημαντική με τον προορισμό.

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι θα δράσουν ως σημεία δράσης. Έκανες ένα διάλειμμα από τα 5Κ; Έχτισες περισσότερους μύες; Όποιος και αν είναι ο στόχος σου, θα είσαι σε θέση να δεις αν τα βήματα σου σε οδηγούν στην αλλαγή.

Να κάνεις check up

Ας πούμε ότι ο στόχος σου είναι να χάσεις 8 κιλά κάθε 4 εβδομάδες. Αν στον επόμενο επανέλεγχο είτε δεν έχεις χάσει ή έχεις πάρει, πρέπει να σκεφτείς τι έκανες. Όλα θα πάρουν το δρόμο τους, δεν χρειάζονται τύψεις και ενοχές. Δες το σαν μια ευκαιρία να κάνεις το σωστό focus και να αλλάξεις την πορεία των πραγμάτων.

Nα κάνεις focus

Η πρόκληση όταν βάζεις έναν μακροπρόθεσμο στόχο πρέπει να σκεφτείς για πόσο – εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια – χωρίς να αισθάνεσαι ότι σου κόβουν την πρόοδο. Μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται: «Γιατί όχι αύριο;». Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι σου επιτρέπουν να εστιάσεις σε μικρές αυξήσεις, ώστε να κάνεις focus στον επόμενο μικρό στόχο σου.

Σκέψου ότι είναι σαν το τρίαθλο. Κάθε φορά που θες να γιορτάσεις κάποιο κομμάτι του αγώνα, αμέσως αφοσιώνεσαι στο επόμενο!


Πηγή: gameplan-a.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου