Μια συνήθεια είναι η συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται είτε αυτόματα είτε ασυνείδητα. Το κλειδί για να χτίσεις υγιεινές συνήθειες είναι να μικρές αλλαγές από το να κάνεις στροφή 180 μοιρών.

Σαν συνήθεια ορίζουμε… μια πράξη που επαναλαμβάνουμε μέχρι να γίνεται αυτόματα. Ταυτόχρονα, δεν χρειάζεσαι κινητοποίηση από κανέναν, μιας και παραλείπεται η συνήθης διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Ίσως να ήξερες ως τώρα ότι το να χτίσεις νέες συνήθειες δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να βελτιώσεις την υγεία σου και το lifestyle σου.

1.Μάθε τι θέλεις

Το πρώτο βήμα και το πιο βασικό είναι να αναγνωρίσεις ποιες συνήθειες πραγματικά πρέπει να κρατήσεις, για να το κάνεις πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τους στόχους σου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Consulting and Clinical Psychology, η στοχοθεσία είναι μια θεμελιώδης τεχνική για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Μην φοβηθείς να περάσεις χρόνο εξερευνώντας τι θες και χρειάζεσαι τη δεδομένη στιγμή. Γνωρίζοντας το, θα είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα και να φτιάξεις το πλάνο σου.

2.Σχεδίασε

Μόλις βρήκες τους στόχους σου; Ήρθε η ώρα να προγραμματίσεις τις πράξεις σου. Σκέψου ποια μικρά και βιώσιμα βήματα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να φτάσεις στο στόχο σου.

Να μερικά παραδείγματα συγκεκριμένων βημάτων που μπορείς να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου:

  • Βρες λίγο χρόνο το πρωί να κάνεις διαλογισμό – ξεκινώντας την μέρα σου με βιασύνη, αυτό ρίχνει τη διάθεση σου και πιθανόν να επηρεάζει την καθημερινότητά σου. Προσπάθησε να βρεις λίγο χρόνο το πρωί για διαλογισμό, ώστε να έχεις μια επιτυχημένη μέρα.
  • Κάνε ένα υγιεινό πρωινό – βάση των γευστικών σου προτιμήσεων. Γενικά, ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά θα σου δώσει ενέργεια και πολύ βασικά θρεπτικά συστατικά.
  • Πιες ένα ποτήρι νερό πριν φύγεις από το σπίτι.
  • Πήγαινε μια βόλτα κατά τη διάρκεια του lunch break.
  • Φάε ένα σνακ αργά το απόγευμα. – αυτή είναι η ώρα της ημέρας όπου οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να εξαντλούνται, έτσι το να φτιάξεις ένα υγιεινό σνακ που θα σου βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας, θα σε βοηθήσει να μειώσεις τις λιγούρες.
  • Προετοίμασε το βραδινό σου – το να μαγειρεύεις στο σπίτι πιο συχνά θα σε βοηθήσει να μειώσεις τη θερμιδική σου πρόσληψη και θα σε βοηθήσει να ελέγξεις το τι δίνεις στο σώμα σου.
  • Βρες χρόνο για άσκηση – η καθημερινή άσκηση την ίδια ώρα κάθε μέρα θα σε βοηθήσει, ώστε να γίνεται αυτόματα. Για να σου γίνει λίγο πιο εύκολο, προσπάθησε να έχεις πάντα μαζί σου τα ρούχα της προπόνησης.
  • Διάβασε πριν κοιμηθείς – αυτό θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις το απόγευμα και να βελτιώσεις τον ύπνο σου.
  • Κοιμήσου τουλάχιστον 7 ώρες. Προσπάθησε να ξυπνάς και να κοιμάσαι τις ίδιες ώρες, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

3.Να είσαι συνεπής

Η έρευνα δείχνει ότι κυρίως η επανάληψη μιας πράξης είναι το βασικό συστατικό για να σου γίνει συνήθεια. Με άλλα λόγια, όταν επαναλαμβάνεις τις ίδιες συμπεριφορές μετά από συγκεκριμένα γεγονότα, με το πέρασμα του χρόνου ο εγκέφαλος σου προετοιμάζεται να τις εκτελέσει αυτόματα.

Για παράδειγμα, αν πας για περπάτημα μετά το πρωινό κάθε μέρα, τότε σιγά σιγά θα αυξάνεις και την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι η τακτική άσκηση μετά το πρωινό θα κάνει τον εγκέφαλο σου αυτόματα να προετοιμάζεται για περπάτημα, αντί να περιμένεις να το αποφασίσεις.

Ένας εξαιρετικός τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου είναι να επιλέξεις συνήθειες για την πρωινή σου ρουτίνα, όπως είναι ο διαλογισμός, να πιείς ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσεις και να μην χρησιμοποιήσεις το κινητό σου με το που σηκωθείς.

Πόσο καιρό θα σου πάρει μέχρι να γίνει συνήθεια; Οι μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται περίπου δύο μήνες για να σου γίνει μια αυτόματη συμπεριφορά. Ξεκάθαρα, η συνέπεια είναι το κλειδί! Εάν οι πράξεις σου εκτελούνται με συνέπεια για δύο μήνες, έπειτα θα σου βγαίνουν φυσικά.

4.Ξεπέρασε τα εμπόδια

Τα εμπόδια μπορεί να εμφανισθούν σε οποιοδήποτε χρόνο, όταν επιδιώκεις να πετύχεις έναν στόχο. Σίγουρα, υπάρχουν μέρες που τα πράγματα εκτυλίσσονται όπως θα ήθελες. Αυτό φυσικά είναι ΟΚ και μπορεί να τύχει χωρίς να επηρεαστεί η διαδικασία σχηματισμού συνηθειών.

Είναι αυτονόητο, όμως ότι όσο περισσότερο δεν έχεις αυτές τις συνήθειες, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να φτάσεις στο σημείο που θες. Για αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιστρέψεις στα δικά σου το συντομότερο δυνατόν.

5.Βρες χρόνο να χαλαρώσεις

Μόνο δουλειά δουλειά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το να μείνεις πιστός στις συνήθειες σου. Είναι δύσκολο να παραμένεις υγιής, αλλά σίγουρα πρέπει να βρεις χρόνο να χαλαρώσεις. Βρες χρόνο μέσα στην εβδομάδα σου για να χαλαρώσεις. Να θυμάσαι να είσαι θετικός και ευγνώμων και να δώσεις στο σώμα σου όλα όσα χρειάζεσαι.

Κάποιες ιδέες είναι βόλτα με φίλους, να κάνεις yoga, να απολαύσεις ένα μασάζ ή να διαβάσεις ένα βιβλίο στον καναπέ.

Συμπερασματικά

Μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πώς νιώθεις καθημερινά. Δοκίμασε τα παραπάνω για να μπορέσεις να εντάξεις στη μέρα σου μερικές νέες συνήθειες. Στην πορεία αυτή, θα δεις ότι όλα δεν είναι ρόδινα, αλλά αν μείνεις συνεπής θα δεις ότι θα έρθουν και πιο όμορφες μέρες και θα φτάσεις να πετύχεις τους στόχους σου.


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος