Τα παρακάτω 10 tips θα σε βοηθήσουν να βρεις ισορροπία.

1. Δίνε αξία στον εαυτό σου.

Να σου συμπεριφέρεσαι με καλοσύνη και σεβασμό, απόφευγε την πολύ έντονη αυτοκριτική. Να βρίσκεις χρόνο για τα χόμπι σου και τις αγαπημένες σου ασχολίες και να επεκτείνεις τους ορίζοντές σου. Φτιάξε ένα puzzle, φύτεψε κάτι στον κήπο, κάνε μαθήματα χορού, μάθε ένα μουσικό όργανο ή μία ξένη γλώσσα.

2. Φρόντισε το σώμα σου.

Το να φροντίσεις το σώμα σου έχει άμεση σχέση με τη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας:

  • Φάε θρεπτικά γεύματα
  • Απόφυγε το κάπνισμα
  • Πιες πολύ νερό
  • Ασκήσου, βοηθάει στη μείωση της κατάθλιψης και του stress και βελτιώνει τη διάθεση.
  • Κοιμήσου αρκετά. Οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με υψηλά ποσοστά κατάθλιψης σε φοιτητές Πανεπιστημίου.

3. Να περιβάλλεσαι από καλούς ανθρώπους.

Οι άνθρωποι με δυνατούς οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς είναι γενικότερα υγιέστεροι από εκείνους που δεν έχουν ανθρώπους κοντά τους να τους υποστηρίζουν. Κάνε σχέδια με φίλους και οικογένεια ή εντάξου σε δραστηριότητες όπου μπορείς να συναντάς καινούριους ανθρώπους, πχ. σε έναν σύλλογο, σε μία ομάδα, σε ένα γκρουπ υποστήριξης.

4. Γίνε δοτικός.

Κάνε εθελοντισμό ή δώσε χρόνο και ενέργεια για να βοηθήσεις κάποιον άλλον. Θα αισθανθείς καλά.

5. Μάθε πώς να διαχειρίζεσαι το άγχος.

Είτε το θες, είτε όχι, το στρες είναι μέρος της ζωής. Μάθε να το διαχειρίζεσαι με τον τρόπο που σου ταιριάζει: πχ. με έναν περίπατο, βαθιές ανάσες, άσκηση, να παίξεις με το κατοικίδιό σου, να ακούσεις μουσική ή να γράψεις σε ένα ημερολόγιο.

6. Δοκίμασε το διαλογισμό ή ‘κάνε την προσευχή σου’.

Οι ασκήσεις χαλάρωσης και η προσευχή μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση του μυαλού σου και το πώς βλέπεις τη ζωή γενικότερα.

 7.    Θέσε ρεαλιστικούς στόχους.

Αποφάσισε τι θες να πετύχεις ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και προσωπικά και γράψε σε ένα χαρτί τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να τα καταφέρεις. Στόχευε ψηλά, αλλά να κινείσαι ρεαλιστικά και να μην παραγεμίζεις το πρόγραμμά σου.

8. Σπάσε τη μονοτονία.

Αν και το να βρίσκεσαι σε μία ρουτίνα σε βοηθάει να είσαι αποτελεσματικότερος και ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας, μια μικρή αλλαγή πού και πού στο πρόγραμμα μόνο καλό μπορεί να σου κάνει. Άλλαξε τη διαδρομή που πας για τρέξιμο, προγραμμάτισε ένα road trip, κάνε βόλτα σε άλλο μέρος, ασχολήσου με τη διακόσμηση στο σπίτι σου ή δοκίμασε να φας σε ένα καινούριο μαγαζί.

9. Απόφυγε το αλκοόλ και άλλες ουσίες.

Συχνά ο κόσμος καταφεύγει στο αλκοόλ και σε άλλες ουσίες για να ‘ξεφύγει’ από αρνητικές σκέψεις, αλλά στην πραγματικότητα έτσι οποιοδήποτε πρόβλημα γιγαντώνεται.

10. Πάρε βοήθεια όταν το χρειάζεσαι.

Το να αναζητάς βοήθεια είναι σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας. Και είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όσο πιστεύεις ότι θα βοηθηθείς από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, τόσες περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να αλλάξεις τη ζωή σου.


Πηγή: uhs.umich.edu

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach