Είσαι πολύ απασχολημένος για να ασκηθείς; Θεωρείς τη γυμναστική πολύ βαρετή ή επίπονη; Αν ναι, δεν είσαι ο μόνος.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 60% των Αμερικανών ενηλίκων, δεν κάνουν τη συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα και πάνω από 25% αυτών δεν δραστηριοποιούνται καθόλου. Τα στατιστικά αυτά αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι πολλοί από εμάς απλά δεν σηκώνονται ποτέ από τον καναπέ και την καρέκλα του γραφείου. Εσύ ποια δικαιολογία έχεις;

  1. Πραγματικά μισείς τη γυμναστική

Το να απολαύσεις την άσκηση μπορεί να φαίνεται αδύνατο, αλλά μπορεί να γίνει. Σχεδόν κάθε άσκηση μπορεί να μοιάζει δύσκολη στην αρχή, αλλά σταδιακά το σώμα γίνεται ισχυρότερο και μπορείς να αρχίσει ακόμη και να σου αρέσει.

  1. Έχεις δοκιμάσει να ασκηθείς αλλά εγκαταλείπεις εύκολα

Συχνά σταματάς τη διαδικασία του γυμναστηρίου για διάφορους λόγους:

Κάνεις πάρα πολλά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από το μηδέν στις 6-7 ημέρες γυμναστήριο.

Αν δεν είσαι σίγουρος για το πώς να ξεκινήσεις, οπότε αναρωτιέσαι αν κάνεις αξιοπρεπή προπόνηση. Ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να μετατρέψει μια ανιαρή ρουτίνα σε αποτελεσματική προπόνηση.

Πλήξη. Αναρωτιέσαι αν μπορώ πραγματικά να το κάνω αυτό κάθε μέρα για το υπόλοιπο της ζωής μου; Δοκίμασε διαφορετικούς τύπους άσκησης για να κρατήσεις ζωντανό το ενδιαφέρον, όπως η κυκλική προπόνηση, οι υψηλής έντασης σύντομες ασκήσεις, τα kettlebells.

Όταν είσαι αρχάριος είναι φυσιολογικό να πονάς, πράγμα που λειτουργεί ανασταλτικά συνήθως για τη συνέχιση της φυσικής δραστηριότητας. Μην το παρακάνεις με τα βάρη, ώστε να μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι σου την επομένη ημέρα.

  1. Δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά το γυμναστήριο

Υπάρχουν και πιο προσιτές επιλογές, όπως τα τοπικά αθλητικά κέντρα, το περπάτημα ή το τρέξιμο στο κοντινό πάρκο. Μια μπάλα γυμναστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βασικές ασκήσεις, οι αλτήρες είναι συχνά μια φθηνή και αποδοτική λύση για να γυμναστείτε μέσα στο σπίτι. Χρησιμοποίησε βίντεο με προπονήσεις και επιδείξεις γυμναστικής, ειδικά το internet συνιστά μια ατελείωτη βιβλιοθήκη σχετικών βιβλίων και βίντεο.

  1. Δεν βλέπεις γρήγορα αλλαγές στο σώμα σου.

Δεν έχεις χάσει βάρος αρκετά γρήγορα; Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει σε όλους. Δεν βάζεις βάρος από τη μια μέρα στην άλλη, οπότε δεν θα φύγει πολύ γρήγορα. Από τη στιγμή που ξεκινήσεις την άσκηση, δώσε χρόνο στο σώμα σου για να αντιδράσει. Μπορεί να πάρει έως και 12 εβδομάδες προτού να αρχίσεις να βλέπεις μεγάλες αλλαγές από την άσκηση, οπότε βεβαιώσου ότι έχεις θέσει ρεαλιστικούς στόχους.

  1. Δεν ξέρεις πώς να γυμναστείς

Αυτό είναι πολύ δημοφιλής δικαιολογία, αλλά δεν θα ευσταθεί δεδομένων των πληροφοριών που μπορούμε να βρούμε με ένα… κλικ! Δοκίμασε την προπόνηση με έναν προσωπικό γυμναστή ή να χρησιμοποιήσεις ένα από τα δωρεάν προγράμματα των γυμναστήριων για να κάνεις την αρχή.

  1. Θέλεις, αλλά θα πρέπει να ασχοληθείς με τα παιδιά και την οικογένεια.

Το να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για άσκηση, όχι μόνο θα σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να αντεπεξέλθεις σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα, αλλά θα δείξει και στα παιδιά σου τι σημαίνει να είσαι υγιής. Γράψου σε ένα health club/ γυμναστήριο με παιδικό σταθμό, γυμνάσου με συνοδεία βίντεο ενώ τα παιδιά κοιμούνται. Αν είναι αρκετά μεγάλα, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη ρουτίνα σου και να απολαύσουν τη γυμναστική σαν παιχνίδι.

  1. Δεν έχεις κίνητρο

Εάν είσαι κουρασμένος ή άτονος, είναι δύσκολο να πάρεις τη μεγάλη απόφαση: να ντυθείς για να πας γυμναστήριο. Θυμήσου τους (λογικούς) στόχους σου και υπενθύμισε τους στον εαυτό σου κάθε μέρα. Αντάμειψε τον εαυτό σου κάθε φορά που θα πιάσεις ένα στόχο, είτε πρόκειται για την ολοκλήρωση των προπονήσεων στην εβδομάδα, είτε για απώλεια βάρους, με κάτι που πραγματικά θα απολαύσεις. Ένα μασάζ, ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια τρέξιμο ή ένα καινούριο βιβλίο. Άλλαξε προοπτική, με γνώμονα την υγεία του σώματός σου με την άσκηση και θρεπτική διατροφή, ακόμη και αν η απώλεια βάρους είναι αργή.

  1. Η άσκηση πονάει!

Δεν χρειάζεται να τραυματιστείς για να καρπωθείς τα οφέλη της άσκησης. Ξεκίνησε για λίγες μέρες από μέτρια αερόβια (όπως το περπάτημα) άσκηση και μια βασική προπόνηση δύναμης, για να οικοδομήσεις αντοχή και τη δύναμη. Γυμνάσου σε μέτρια ένταση και πάρτε επιπλέον ημέρες ανάπαυσης, ώστε το σώμα σου να έχει το χρόνο που χρειάζεται για την επισκευή και την ανάκτηση.

  1. Δεν μπορείς να εντάξετε την άσκηση στη ρουτίνα της

Ξεκίνησε με μικρούς στόχους, είναι πιο εύκολο να «κολλήσεις» με την άσκηση, όταν ο στόχος σου είναι να περπατήσεις για 10 λεπτά επιπλέον κάθε μέρα ή να ξυπνήσεις πιο νωρίς για μια σύντομο jogging. Κάνε την άσκηση προτεραιότητα, τοποθέτησε τη σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο στο ημερήσιο πρόγραμμά σου (π.χ. πριν το μεσημεριανό ή το δείπνο), ώστε να είναι πιο εύκολο να το ακολουθήσεις.

  1. Δεν έχεις χρόνο!

Προγραμμάτισε το χρόνο άσκησής σου. Εάν δεν μπορείς να βρεις 30 λεπτά ελεύθερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, σπάσε την δραστηριότητα σε 10 ή 15 λεπτά τμήματα. Πολλές φορές, τα split workouts είναι εξίσου αποτελεσματικά με τη συνεχή προπόνηση.


Πηγή: dia-trofis.gr