Η Laura Schwecherl είναι δρομέας εδώ και 15 χρόνια και κάνει yogaτα τελευταία 2. Σε αυτά τα χρόνια, η yogaτης προσέφερε τεράστια οφέλη στην προπόνησή της. Όταν ξεκίνησε να κάνει συστηματικά yoga(3 με 4 φορές την εβδομάδα) έγινε πιο γρήγορη και πιο δυνατή. Δεν είναι σίγουρη ότι όλα τα credits ανήκουν στη yoga, αλλά σίγουρα της αξίζουν πολλά. Δες παρακάτω συγκεκριμένα πόσο βελτιώθηκε η δρομική της επίδοση, χάρη στη yoga.

Η yoga ενδυναμώνει συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες που πιθανότατα δεν εμπλέκονται στο τρέξιμό σου.

Οι περισσότεροι δρομείς χρησιμοποιούν τους τετρακέφαλους και τον ιγνυακό τένοντα, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου οδηγούνται στην υπερκόπωση. Επίσης, μπορεί να αντιμετωπίζεις αστάθειες: αν πάντα δουλεύεις λίγες μυϊκές ομάδες, θα υπάρξουν περιοχές που είναι λιγότερο δυνατές και είναι πιο επιρρεπείς σε πόνους και τραυματισμούς.

Αυτό είναι λογικό, αφού πριν την ενασχόλησή της με τη yoga, η Laura αντιμετώπιζε θέματα με τη μέση της που είχαν σχέση με την έλλειψη κινητικότητας των μηρών και δύναμης του πυρήνα. Με τη yoga άρχισε να βλέπει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.

Η yoga είναι περιεκτική, ενδυναμώνει όλο το σώμα και έχει μεγάλη επιρροή και στο τρέξιμο. Γίνεσαι πιο γρήγορος μιας και ο πυρήνας συμβάλλει ισάξια με τα πόδια σου και οι ώμοι είναι εκείνοι που σε βοηθούν στην κίνηση των χεριών. Η yoga μπορεί να σε βοηθήσει να ενεργοποιήσεις όλο σου το σώμα στο τρέξιμο.

Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενεργοποιήσεις τους μύες που τυπικά δεν χρησιμοποιούνται στο τρέξιμο. Οι δρομείς, δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιούν τους γλουτούς και τους μηρούς. Υπάρχουν στάσεις κλειδιά που βοηθούν στην ενδυνάμωση αυτών των μυών.

Επίσης, βοηθάει στην αύξηση του εύρους κίνησης – κάτι που οι περισσότεροι δρομείς προσπαθούν να δουλέψουν.

Αν ένας δρομέας τρέχει αποκλειστικά, άραγε τι θα συμβεί; Και πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η απόδοση του από την εισαγωγή και άλλων τύπων προπόνησης στην καθημερινότητα;

Οι περισσότεροι δρομείς που ασχολούνται ευλαβικά μόνο με το τρέξιμο, πιθανότητα επειδή δεν κάνουν κάποιο άλλο είδος προπόνησης, έχουν περιορισμένο εύρος κίνησης. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα τους με το τρέξιμο μετατοπίζεται μόνο μπροστά και πίσω. Έτσι, ασκήσεις όπως είναι η προβολή στο πλάι μπορεί να μοιάζουν δύσκολες. Αν τρέχεις μόνο δίχως να κάνεις ασκήσεις που να σε μετατοπίζουν και σε άλλες κατευθύνσεις, τότε θα καταλήξεις να κάνεις κατάχρηση σε αυτούς τους μύες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τραυματισμούς.

Εδώ είναι το σημείο που έρχεται η yoga, όπου ‘’εξαναγκάζει’’ το σώμα να κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αν ακόμα αναρωτιέσαι γιατί η καλύτερη κινητικότητα στους μηρούς και ένα μεγαλύτερο εύρος κίνησης θα επηρεάσει τη δρομική σου απόδοση, η απάντηση είναι απλή: θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τους τραυματισμούς. Αν μένεις κολλημένος σε έναν τύπο άσκησης, κάθε μικρή αλλαγή που μπορεί να κάνεις πέρα από τα συνηθισμένα, μπορεί να προκαλέσει διάστρεμμα ή κάποιο άλλο τραυματισμό. Όταν από την άλλη δουλεύεις το εύρος κίνησης, έχεις λιγότερες πιθανότητες να συμβεί το μη επιθυμητό σενάριο.

Επιπλέον, το να μάθεις να αναπνέεις μπορεί να σε βοηθήσει στο τρέξιμο.

Ποια είναι τα οφέλη που παρέχει η yoga στους δρομείς και δεν μπορείς να τα έχεις κάνοντας πχ βάρη;

Ένα πολύ βασικό πλεονέκτημα αφορά τις αναπνοές. Πολλές μορφές τη yoga χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τεχνικές αναπνοής, που σου μαθαίνουν να τη χρησιμοποιείς με σκόπιμο τρόπο – με τη εστίαση στη διαφραγματική αναπνοή.

Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για διάφορους λόγους. Όταν εστιάζεις στην προπόνηση σου στην αναπνοή σου, αρχίζεις να συνδέεις το σώμα με το μυαλό σου. Αυτό θα σε οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο του αναπνευστικού ρυθμού σου, ώστε να μπορέσεις να διατηρήσεις για περισσότερο το ρυθμό σου. Το να γνωρίζεις την αναπνοή σου θα σε βοηθήσει να εστιάσεις και σε άλλα πράγματα όπως τη στάση σώματός σου και την ενεργοποίηση του πυρήνα σου, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να τρέξεις πιο αποτελεσματικά.

Επίσης, η yoga εστιάζει στο να δουλέψεις τον πυρήνα σου και τους αναπνευστικούς μύες που είναι μέρος του πυρήνα. Όταν αυτοί οι μύες είναι πιο δυνατοί, χρειάζονται περισσότερη ώρα για να κουραστούν. Η yoga λοιπόν μιας και εμπλέκει τους αναπνευστικούς μύες, θα μπορέσει να βελτιώσει τη δρομική σου οικονομία.

Τα πνευματικά οφέλη της yoga μπορεί να σε βοηθήσουν να εστιάσεις όταν τα πράγματα γίνονται απαιτητικά.

Σαν δρομέας, το mind game για πολλούς είναι η μεγαλύτερη αδυναμία, γιατί το μυαλό μπορεί να τα παρατήσει πιο γρήγορα από το σώμα. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μόλις νιώσεις ότι αρχίζεις να κουράζεσαι, προσπάθησε να πείσειε τον εαυτό σου ότι είναι ΟΚ να συνεχίσει και να μην κυνηγήσεις κάποιο νέο ρεκόρ. Αντιστάσου σε αυτό που κάνουν οι περισσότεροι δρομείς να τιμωρούν τον εαυτό τους.  Η yoga θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλά όταν δεν βρίσκεσαι στην comfort zone σου, μέσα από στάσεις που εμπλέκουν αρκετά τον ιγνιακό τένοντα ή τη δύναμη του πυρήνα και εστιάζοντας στο κενό αντί στη διέξοδο από την αμηχανία. Στη δρομική γλώσσα αυτό μεταφράζεται ότι όταν διασχίζεις τις ανηφόρες, θα παρατηρείς που πηγαίνει το μυαλό σου, αντί να φρικάρεις και να ρίχνεις το ρυθμό σου.

Το σώμα σου είναι ικανό να κάνει πολλά περισσότερα από όσα το μυαλό σου νομίζει. Στη yoga προσπαθείς να είσαι παρόν μέσα από κάθε ανάσα, όπως το ίδιο συμβαίνει στο τρέξιμο μέσα από κάθε βήμα. Αυτή είναι και η ελευθερία, άλλωστε, του να είσαι στο «τώρα» και όχι να σκέφτεσαι τι θα συμβεί στα επόμενα χιλιόμετρα.

Άλλο βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι με τη yoga θα εξασκήσεις τη συγκέντρωσή σου ή την ικανότητα να μπορείς να στρέφεις την προσοχή σου σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτή η πνευματική εξάσκηση βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ζωής σου και όταν έρθουν τα δύσκολα πραγματικά θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος.

Η πνευματική δύναμη είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό όσον αφορά το τρέξιμο – όταν κάνεις sprint ή ανηφόρες.

Μπορείς να εντάξεις τη yoga στην καθημερινότητά σου με διάφορους τρόπους.

Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για σένα #Runster που θες να βελτιώσεις τον εαυτό τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τύποι που μπορείς να δοκιμάσεις (άλλοι πιο έντονοι και άλλοι πιο ήρεμοι) – μην διστάσεις να βρεις αυτό που σου ταιριάζει και να το εντάξεις στο προπονητικό πλάνο σου.

Είτε είσαι beginner είτε όχι στη yoga, βάλτη στο πρόγραμμά σου 2 – 3 φορές την εβδομάδα.

Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου