Η Corinne Keating μοιράζεται την εμπειρία της σχετικά με το πώς λειτούργησε θετικά το τρέξιμο στην παραγωγικότητά της στη δουλειά.

Όσο τρελό κι αν ακούγεται, η άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας στους ανθρώπους. Ήμουν προβληματισμένη σχετικά με αυτό, καθώς ένιωθα ότι δεν είχα καν ενέργεια να αρχίσω να ασκούμαι. Ήμουν συνέχεια εξαντλημένη έπειτα από μία απαιτητική μέρα στη δουλειά, παλεύοντας να συγκεντρωθώ και έχοντας όλη την ώρα έναν καφέ στο χέρι. Όσο κι αν είχα κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, δεν είχε σημασία. Ήθελα να αισθάνομαι δυνατότερη και πιο υγιής, οπότε κάποια στιγμή πήρα την απόφαση να ξεκινήσω τρέξιμο, αφού όλοι γύρω μου μιλούσαν για τα οφέλη του. Έπαθα σοκ με το πόσο επηρέασε αυτό την ημέρα μου στη δουλειά, την υγεία μου, τη διάθεσή μου και την παραγωγικότητά μου.

Αυτοπεποίθηση

Όσο χαζό κι αν ακούγεται, αν έχεις περάσει θέματα αυτοπεποίθησης και χαμηλής αυτό-αξιολόγησης στο χώρο εργασίας σου, ξέρεις πολύ καλά πόση σημασία έχουν όλα αυτά στην παραγωγικότητά σου. Πριν αρχίσω το συστηματικό τρέξιμο, παρατηρούσα ότι είχα λιγότερη αυτοπεποίθηση στη δουλειά τις ημέρες που αισθανόμουν νωθρή και βαριά, εξαιτίας σωματικής αδράνειας και υπερφαγίας το προηγούμενο βράδυ. Δεν θα έλεγα καν ότι είχα κακή διατροφή, καθώς δεν σκεφτόμουν ούτε τι έτρωγα ούτε σε τι ποσότητες. Το τρέξιμο, έστω και λίγο κάθε πρωί, άλλαξε τη σχέση μου με το φαγητό, αφού άρχισα να το βλέπω ως καύσιμο και όχι ως μέσο απόδρασης από την ημέρα μου στη δουλειά. Όταν άρχισα να πηγαίνω γραφείο μετά το τρέξιμο αισθανόμουν ότι ήδη έχω καταφέρει κάτι για μένα κι ότι εγώ αρχίζω τη μέρα, όχι εκείνη εμένα!

Ενέργεια και Παραγωγικότητα

Η τακτική άσκηση κάνει την καρδιά σου να χτυπάει και το αίμα σου να κινείται, κάτι το οποίο κάνει άμεση διαφορά στα επίπεδα ενέργειας και παραγωγικότητας. Ο λήθαργος δεν κάνει τίποτα για να προάγει ένα υγιές κυκλοφορικό και καρδιαναπνευστικό σύστημα, συστήματα τα οποία και τα δύο αποτελούν σημαντικές συνιστώσες στη διατήρηση ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Άσε που οι ορμόνες που απελευθερώνονταν στο σώμα μου, οι λεγόμενες ενδορφίνες, ήταν αρκετός λόγος για να θέλω να νιώθω αυτήν την ευεξία ξανά και ξανά.

“Το τρέξιμο βελτίωσε τη διάθεσή μου και με έκανε πιο αισιόδοξη και σίγουρη στο χώρο εργασίας μου. Εκτός του ότι δούλευα πιο καλά και πιο γρήγορα σε ό,τι μου είχε ανατεθεί, ένιωθα και πιο σίγουρη για τις κινήσεις μου. Στο τέλος της ημέρας είχα αρχίσει να απολαμβάνω περισσότερο τη δουλειά που είχα κάνει” – Corinne Keating.

Καλύτερος ύπνος

Το τρέξιμο με έσωσε από τον κακό ύπνο και αυτό είναι το σημαντικότερο για μένα. Ήμουν διατεθειμένη να κάνω τα πάντα για να μπορώ να κοιμάμαι καλύτερα. Παραδέχομαι ότι το αποτέλεσμα δεν ήρθε αμέσως. Δυσκολεύτηκα πολύ να βρω τη νέα μου ρουτίνα στον ύπνο και πήγαινα στο κρεβάτι ακολουθώντας το ωράριο με θρησκευτική ευλάβεια. Θυσίαζα ύπνο έτσι ώστε να μπορώ να τρέξω μερικές μέρες την εβδομάδα γι’ αρχή, και κατάλαβα ότι αυτό που θα με βοηθούσε ήταν να πάω για ύπνο πιο νωρίς. Αλλά μόλις το έκανα, συνειδητοποίησα ότι κοιμόμουν καλύτερα και αισθανόμουν πιο ξύπνια κατά τη διάρκεια της ημέρας, χάρη στο νέο μου πρόγραμμα. Απ’ ό,τι έμαθα και αργότερα, το τρέξιμο βελτιώνει την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας, κάτι που συμβάλλει και στη μείωση των επιπέδων άγχους, αλλά και στον βελτιωμένο ύπνο.Το συμπέρασμά μου; Τρέξε!

Ενώ στην αρχή το φοβόμουν, πρέπει να παραδεχτώ ότι το τρέξιμο που προσέφερε πληθώρα πλεονεκτημάτων στην ψυχική μου υγεία και στην πνευματική μου διαύγεια. Βελτιώθηκε η αυτοπεποίθησή μου και μειώθηκε το άγχος μου. Ερωτεύτηκα τόσο πολύ την αίσθηση που μου έδινε η άσκηση, που μέχρι και ασκήσεις άρχισα να κάνω κάθε τόσο στο γραφείο κάθε φορά που ένιωθα να ‘πέφτω’. Ο καφές, προφανώς, μειώθηκε σημαντικά.

Αν, λοιπόν, νιώθεις κι εσύ εξαντλημένος/η από μία μέρα στη δουλειά, ξέχνα τον καναπέ ως λύση. Είναι ένας φαύλος κύκλος που ποτέ δεν θα σε κάνει να νιώσεις ξεκούραστος/η στ’ αλήθεια. Ξεκίνα τρέξιμο και θα δεις όλα αυτά που σου είπα να συμβαίνουν και σε σένα!


Πηγή: womensrunning.competitor.com

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach