Έχεις περάσει ποτέ ατελείωτο χρόνο στο να αποφασίσεις πού να πας για βραδινό (ή τι ταινία να δεις, ή τι μπλουζάκι να πάρεις) και να καταλήγεις να μην κάνεις τίποτα τελικά;

Παρακάτω μπορείς να δεις 5 σημάδια που συνδέονται με το φόβο λήψης αποφάσεων. Αν αναγνωρίζεις κάτι από τα παρακάτω, καλό είναι να σκεφτείς το ενδεχόμενο να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό.

1. Αλλάζεις δρόμο για να αποφύγεις επιλογές.Οι φοβίες χαρακτηρίζονται από συμπεριφορά αποφυγής. Έτσι και στην περίπτωση που το άτομο αντιμετωπίζει φόβο να πάρει μία απόφαση, ο φόβος είναι τόσο έντονος που το άτομο θα προσπαθήσει να αποφύγει με κάθε τρόπο τον δρόμο που οδηγεί στο να πάρει την απόφαση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργικότητα του ατόμου. Μπορεί να μην είναι μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή, αλλά η ανικανότητα να πάρει κανείς αποφάσεις μπορούν να επηρεάσει τις σχέσεις του, αλλά και να πάρει τον έλεγχο της ζωής του.

2. Βασίζεσαι στους άλλους για αποφάσεις που έχουν να κάνουν με εσένα.

Είναι ένα κλασικό σημάδι. Όταν αποφεύγεις να πάρεις απόφαση ή φοβάσαι μην ‘κάνεις τη λάθος επιλογή’, τείνεις να βασίζεσαι σε άλλους για θέματα που αφορούν εσένα. Με τον καιρό, αυτό οδηγεί τελικά στο να εξαρτάσαι από τους άλλους για δικές σου υποθέσεις.

3. To ‘ρίχνεις’ εύκολα σε ψυχική καθοδήγηση.

Οι άνθρωποι με φοβίες σχετικά με το τι επιλογές θα κάνουν φαίνεται να συμβουλεύονται μεθόδους όπως η αστρολογία, οι κάρτες ταρώ και άλλες τύπου ‘πνευματικές’ οδούς.

4. Η ιδέα του να αποφασίσεις κάτι σε αγχώνει υπερβολικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που αισθάνονται τόσο φόβο απέναντι στη λήψη μιας απόφασης που μπορεί να οδηγηθούν σε κρίση πανικού. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά το να νιώθεις τρομερά αγχωμένος και ότι δεν μπορείς να το ελέγξεις, μπορεί να απαιτεί την παρέμβαση ενός ψυχολόγου ή ψυχιάτρου.

5. Καθημερινό πρόβλημα στη λειτουργικότητά σου.

Αν ο φόβος να παίρνεις αποφάσεις προκαλεί πρόβλημα στην καθημερινότητά σου, τότε ήρθε η ώρα να συμβουλευτείς κάποιον επαγγελματία.


Πηγή: bustle.com

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach