Το να βοηθάς τους άλλους σε γεμίζει πολύ περισσότερο από όσο ποτέ θα φανταζόσουν. Τον Jonson Huang τον βοήθησε το γεγονός ότι έγινε οδηγός τυφλών δρομέων.

Το 2018 ήταν η ένατη φορά που η adidas China διοργάνωσε τον φιλανθρωπικό αγώνα Run for Love, άλλα και η πρώτη φορά που ο αγώνας ήταν ανοιχτός και σε τυφλούς δρομείς για να συμμετάσχουν. Ήταν πρόθυμος να μάθει περισσότερα και έτσι μετά από λίγη έρευνα ανακάλυψε ότι οι δρομείς εκείνοι προέρχονταν από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ‘Running in the Dark’ που εδρεύει στην Κίνα.

Στην πορεία ανακάλυψε ότι 1 στους 100 ανθρώπους στην Κίνα είναι επίσημα τυφλός. Για πολλούς που υποφέρουν από σοβαρές οπτικές διαταραχές, η ζωή τους είναι πολύ περιορισμένη και πολύ συχνά δεν έχουν την υποστήριξη που θα έπρεπε για να βγουν εκεί έξω. Ο στόχος της οργάνωσης είναι να τους βοηθήσει να βγουν έξω. Για τα προηγούμενα 2 χρόνια, η ομάδα συνεργάζεται με τυφλούς δρομείς και εθελοντές βοηθούς που τους βοηθούν στους αγώνες τους.

Η συμμετοχή.

Το τρέξιμο είναι το πάθος του, έτσι και είναι αποφασισμένος να είναι ένας από τους 20 εθελοντές που θα είναι οι οδηγοί των δρομέων και θα βοηθήσουν 10 τυφλούς δρομείς να ολοκληρώσουν τον αγώνα των 6Κ. Ήξερε ότι αυτό θα ήταν πρόκληση, αλλά ήταν ενθουσιασμένος γι’ αυτό.

Τη μέρα του αγώνα, μετά από μήνες προετοιμασίας, συνεργάστηκε μαζί με τον κ. Li, ετών 30, που είχε διαταραγμένη όραση σε όλη του τη ζωή. Καθώς πήγαινε στον αγώνα σκεφτόταν τι θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή στον δρομέα. Μόλις, όμως, τον συνάντησε από κοντά, έμεινε έκπληκτος. Ήταν ήρεμος, συγκεντρωμένος και με αυτοπεποίθηση. Το μόνο ήταν λίγο ανυπόμονος για τον αγώνα.

Ήξερε ότι βοηθώντας τον θα ένιωθε την ανταμοιβή, αλλά δεν ήταν προετοιμασμένος για το πόσα πολλά πράγματα θα μάθαινε. Μέσα από αυτή την εμπειρία όχι μόνο διευρύνθηκαν οι ορίζοντες του, αλλά μπόρεσε να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Να πώς.

Έγινε καλύτερος στην επικοινωνία.

Δεν είναι έκπληξη ότι το τρέξιμο με το Li τον πίεσε να γίνει πιο αποτελεσματικός επικοινωνιακά, από ότι ποτέ άλλοτε. Λίγο πριν την εκκίνηση, η συμβουλή για τον Li ήταν απλή: «Να μου μιλάς συνέχεια και μην υποθέσεις ότι εννοείται τίποτα». Κατά τη διάρκεια του αγώνα, έπρεπε να χρησιμοποιεί πραγματικά τη φωνή του και να φωνάζει όλα όσα βλέπει. Πρώτον, έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη. Κάνεις τα πράγματα σωστά και όλα έρχονται στη θέση τους. Το να ηγείσαι στην αρχή ήταν σκληρό, αλλά στο τέλος της ημέρας, ήταν η πιο τέλεια αίσθηση.

Τώρα βλέπει τον εαυτό του αρκετά πιο επικοινωνιακό με τους φίλους του, την οικογένεια του και τους συναδέλφους του – καταφέρνει να περάσει με σαφήνεια τα μηνύματά του.

Απέκτησε μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Ξέρεις αυτό που λένε: «Μην κρίνεις ποτέ κάτι αν δεν το έχεις περάσει;». Λοιπόν, αυτό ισχύει. Μέρος της προετοιμασίας για τον αγώνα, ήταν να τρέξει με τα μάτια του κλειστά. Αυτό από μόνο του τον έκανε να καταλάβει πώς ήταν η εμπειρία για τον κ.Li.

Τον βοήθησε να καταλάβει τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε και πράγματα που θεωρούσε δεδομένα π.χ. η ανάγκη να σταματήσει για να δέσει τα κορδόνια του.

Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε μέρα με τη μέρα να νιώθει μεγαλύτερη συμπόνοια για όλους τους τομείς της ζωής του. Οι διαταραχές στην όραση είναι ξεκάθαρα εμπόδιο για τους δρομείς, αλλά αυτή η εμπειρία τον έκανε να καταλάβει και λιγότερο προφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους. Στο παρελθόν, μπορεί να κριτίκαρε κάποιον άγνωστο στο δρόμο με μεγαλύτερη ευκολία, αλλά τώρα γνωρίζει πως υπάρχουν προκλήσεις με τις οποίες μπορεί ο άλλος να είναι αντιμέτωπος, χωρίς να το φαντάζεται κανείς.

Επαναπροσδιόρισε τις αποτυχίες του.

O κ. Li σεβόταν απόλυτα την ανικανότητα του. Όταν τον ρώτησε για το πώς τα βγάζει πέρα, απλά του εξήγησε ότι όλοι έχουν μειονεκτήματα στη ζωή τους, αλλά αυτό που μετράει είναι ο τρόπος που τα χειρίζεσαι. Μπορεί ποτέ να μην είχε όραση, αλλά ακόμα έχει τα πόδια του και πνευμόνια και αυτό είναι που μετράει. Αν χρησιμοποιούσε την όραση για δικαιολογία ποτέ δε θα έβγαινε έξω από το σπίτι του.

Μόλις ολοκλήρωσαν τον αγώνα, ήταν γεμάτος αδρεναλίνη από κάτι που δεν είχε νιώσει ποτέ άλλοτε. Ένας μέρος από αυτό οφειλόταν στο runner’s high, αλλά ένα ακόμα μεγαλύτερο ήταν για το χρόνο που πέρασε μαζί με το κ. Li. Αυτή η εμπειρία ειλικρινά τον συγκίνησε και από τότε που ξεκίνησε να τρέχει μαζί του έχει δει τεράστιες αλλαγές στην ζωή του και στις συνήθειες του. Πρόσθεσε:

«Μέσα από τα sport, έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ζωές»

Στο τέλος, η εμπειρία με το κ. Li ήταν τόσο ισχυρή που θα την κουβαλάει μαζί του για πολύ καιρό. Είναι περήφανος που έτρεξε στο πλάι του και έμαθε από πρώτο χέρι, ότι μέσα από τον αθλητισμό, έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε ζωές.

Τώρα που τελείωσε η εμπειρία με την ομάδα Running in the Dark, ψάχνει για ακόμα περισσότερες τέτοιες ευκαιρίες να βγει προς τα έξω.

Πηγή: gameplan-a.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου